• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

מה אתם מניחים בקערה כ"זרוע"?

איזה בשר אתם נוהגים להניח בקערת ליל הסדר כ"זרוע"?

  • זרוע כבש.

    קולות: 13 52.0%
  • כנפיים של עוף.

    קולות: 11 44.0%
  • בשר בקר אחר - נא לכתוב בהודעה.

    קולות: 0 0.0%
  • בשר עוף אחר - נא לכתוב בהודעה.

    קולות: 1 4.0%

  • סה"כ בוחרים
    25

בנימין לוריא

Administrator
חבר צוות
בילקו"י פסח כרך ג' (סי' תע"ב סעיף י'. עמ' ל') כתב שהמנהג להשתמש דווקא בבשר זרוע בקערת הסדר של ליל פסח אין בו שום חיוב מן הדין כלל ואינו אלא מנהג מאוחר לרמוז מה שנאמר "ויוציאנו ה' ממצרים בזרוע נטויה".
וכן אפשר להשתמש גם בבשר עוף לרמוז על הנאמר "ואשא אתכם על כנפי נשרים ואביא אתכם אלי".

וכן כתב בהערות למטה מתשובת כת"י של מרן זצ"ל שאין זה חיוב מן הדין כלל וכלל לשים דווקא "זרוע" ואפשר לשים כל בשר וגם בשר עוף.

שאלתי היא, מה אתם נוהגים לשים בקערת ליל הסדר בתור זרוע?
יש כאלה ששמים כתף כבש, יש כאלה ששמים גרון עוף, יש כאלה ששמים כנפיים, יש כאלה ששמים שוק, ועוד ועוד מנהגים.
(אם יש מנהגים נוספים אשמח שתכתבו בהודעות)
 
ב"פסח בציון" כתב הרב בן ציון מוצפי:
1712182847565.png
ובאתר "דורש ציון" הרב כתב כמה וכמה פעמים שיש לשים בשר בקר צלי מכל סוג שהוא, ולאו דווקא זרוע. ועכ"פ כותב שלא לשים כנפיים אלא בשר בקר. (ואמנם נראה שהסיבה שלו היא מכיון שאוחז שכנף זה כביכול 'זרוע' של עוף, וזה לא מכובד (כמש"כ ר' חיים פלאג'י). אולם בילקו"י הביא שכנף זה לא קשור ל"זרוע נטויה", אלא זה כנגד "כנפי נשרים". [והיינו שיש עניין לשים בשר כלשהוא בקערה, ו'חיפשו' רמז איזו חתיכה לשים ולכן אמרו זרוע כנגד 'זרוע נטויה' או כנף כנגד 'כנפי נשרים', ומעיקרא אפי' כל סוג בשר בלי רמז זה גם טוב].
 
יש איזה עניין שלא לשים כנף של עוף?
לא כ"כ הבנתי את השאלה, הרי הבאנו לעיל שהרב מוצפי מביא מר' חיים פלאג'י שלא לשים, ובילקו"י כותב שכן אפשר וכך נוהגים. (ובפרט שזה לא מדין 'זרוע').
מצאתי בשפע שוק זרוע כבש קטן של הרב מחפוד ב 40ש"ח !
אני עוד לא מצאתי את "שפע שוק"...
מצורף מדברי הרב יצחק לוי שליט"א בשיעור אתמול. ראה בדקה 27.
מעניין שהוא אומר שאפשר כל דבר ולאו דווקא בשר.
ואמנם בשו"ע סי' תע"ד ס"ד כתוב: "מביאין לפני בעל הבית קערה שיש בה ג' מצות ומרור וחרוסת וכרפס או ירק אחר וחומץ או מי מלח ושני תבשילין, אחד זכר לפסח ואחד זכר לחגיגה, ונהגו בבשר וביצה".
וא"כ באמת אמנם נהגו דווקא בשר וביצה, ולא כתוב דווקא "זרוע" ולכן כל סוג בשר (עכ"פ בקר) יהיה טוב, אך אה"נ, מי שישים תבשיל אחר שאינו בשר זה גם טוב. (וכמש"כ בגמ', אפי' סילקא וארוזא).
 
מי שאינו כהן (ויש אומרים אף לוי....) אסור לו לאכול זרוע ימין של בהמה שהייתה בשעת שחיטה שייכת ליהודי.

וזאת כי הוא ממון כהן (אם יינתן לכהן ויחזור הכהן ויביא לו מותר) והוא באכילתו מבטל מצוות עשה של ונתן לכהן הזרע וכו' וגם עובר על איסור גזל (אלא שהוא ממון שאין לו תובעין).
כי כיום אין מקיימים בעוונות מצווה זו בד"כ.

אלא שיש לדעת איזה מחלקי הזרוע (רק התחתון ורק של ימין)
 
חזור
חלק עליון