• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ו. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

נכון להיום; אתה מחמיר לשמור שבת עד זמן רבינו תם? ומה עמדתך בנושא זה?

נכון להיום; אתה מחמיר לשמור שבת עד זמן רבינו תם? מהי עמדתך ומנהגך? (בחר באפשרות הנכונה!).

• ספרדי, ומחמיר ר"ת.

קולות: 63 76.8%
  • ספרדי, ולא מחמיר ר"ת, אך מעריך ומחשיב חומרא זו.

קולות: 3 3.7%
  • ספרדי, ולא מחמיר ר"ת, ואף לא מעריך חומרא זו.

קולות: 4 4.9%
  • ספרדי, ולא מחמיר ר"ת, ואולם, לא מעריך ולא שולל חומרא זו. אלא ניטרלי.

קולות: 0 0.0%
  • ספרדי, ולא מחמיר ר"ת. ואינני רואה כל ערך בחומרה זו. ולדעתי, אף נכון וראוי לעודד אנשים להימנע ממנה.

קולות: 5 6.1%
  • אשכנזי, ומחמיר ר"ת.

קולות: 4 4.9%
  • אשכנזי, ולא מחמיר ר"ת, אך מעריך ומחשיב חומרא זו.

קולות: 1 1.2%
  • אשכנזי, ולא מחמיר ר"ת, ואף לא מעריך חומרא זו.

• אשכנזי, ולא מחמיר ר"ת, ואולם, לא מעריך ולא שולל חומרא זו. אלא ניטרלי.

קולות: 0 0.0%
  • אשכנזי, ולא מחמיר ר"ת. ואינני רואה כל ערך בחומרה זו. ולדעתי, אף נכון וראוי לעודד אנשים להימנע ממנה.

• סה"כ בוחרים
    82
אולי למחוק את האפשרות המקוממת

לא מחמיר ר"ת. ואינני רואה כל ערך בחומרה זו. ולדעתי, אף נכון וראוי לעודד אנשים להימנע ממנה.​

רק עכשיו אני שם לב שיש בכלל אפשרות כזאת בסקר זה פשוט זלזול אחד גדול לומר כדבר הזה מי שרוצה להוציא את השבת מאוחר צריך למנוע ממנו לעשות כן מה בכל הו''א לחשוב כך מי שפתח את הסקר הזה יועיל בטובו למחוק מיד את האופציה הזאת למה למנוע מי שרוצה להחמיר מה הסברה בזה מה אנחנו אפיקורסים רפורמים מה בדיוק ?
אכן יש למחוק את האפשרות הזו במיידי!

הרב @מורשת מרן

אז תזדעזע!
כך מקובלני מרבותיי נ"ע
שא ברכה והיה שלום.
אשמח לדעת את הנימוק בזה.
אפי׳ הרב משאש שחלק על מרן הרב עובדיה בזה, לא היה חריף עד כדי כך, ואפי׳ ידוע שנהג ר״ת בעצמו.
רק עכשיו אני שם לב שיש בכלל אפשרות כזאת בסקר זה פשוט זלזול אחד גדול לומר כדבר הזה מי שרוצה להוציא את השבת מאוחר צריך למנוע ממנו לעשות כן מה בכל הו''א לחשוב כך מי שפתח את הסקר הזה יועיל בטובו למחוק מיד את האופציה הזאת למה למנוע מי שרוצה להחמיר מה הסברה בזה מה אנחנו אפיקורסים רפורמים מה בדיוק ?
לענ״ד הסקר נכתב בצורה ממש לא תורנית, וחבל שכך.

מַה־לְּךָ֖ כִּ֥י נִזְעָֽקְתָּ
כבודו נראה בדעתו של כותב הסקר אולי ממך תגיע הישועה נמק לנו בקשה מה הסברה להגיד שהחומרא הזאת אין לה ערך כלל ואף הגדיל לעשות לשכנע אחרים לא לעשות את החומרא הנ''ל
ושוב אם אתה יודע מרבותיך שכך אמרו אדרבה מה הסברה שלהם חשוב לי בפרט ולציבור כאן בכלל לשמוע את טעמם ונימוקיהם

כבודו נראה בדעתו של כותב הסקר אולי ממך תגיע הישועה נמק לנו בקשה מה הסברה להגיד שהחומרא הזאת אין לה ערך כלל ואף הגדיל לעשות לשכנע אחרים לא לעשות את החומרא הנ''ל
ושוב אם אתה יודע מרבותיך שכך אמרו אדרבה מה הסברה שלהם חשוב לי בפרט ולציבור כאן בכלל לשמוע את טעמם ונימוקיהם
לא בדעתו ולא כלום.
שאל ועניתי. ואינני משכנע אף אחד לא לשמור ר"ת בפרט שזה נגד רבותיו.

הערה: לכו"ע יש ענין להחמיר ר"ת משום שזה עוד זמן של תוספת שבת, השאלה היא האם יש בזה גם חשש הלכתי.
(מה שיש חלק מגדו"י שלא חיכו עד ר"ת, כנראה היה להם ענינים חשובים יותר מלהוסיף עוד על השבת כגון לכתוב חידושי תורה וכדו', לא נראה לי שהם הוציאו שבת ורצו למחשב/פלאפון....)

אולי משום שזה מוציא לעז על אלו שלא שמרו בדורות עברו (אני ממש לא סובר ככה, רק מסביר את הצד הזה)

אני לא חושב שהרב @מורשת מרן הוא זה שצריך למחוק פשוט שמי שכתב את הסקר הזה או שימחק או שינמק מה ההיגיון או הסברה במה שהוא כתב
מסכים איתך, אבל כל זמן שכותב הסקר לא מוחק
האחראים על הפורום, ובכללם כבודו, צריכים להסיר דבר זה, בשביל זה שמו אחראים לסנן תוכן שאינו ראוי.

מסכים איתך, אבל כל זמן שכותב הסקר לא מוחק
האחראים על הפורום, ובכללם כבודו, צריכים להסיר דבר זה, בשביל זה שמו אחראים לסנן תוכן שאינו ראוי.
באמת ישר כח על האכפתיות אבל מספיק יש כאלו שמוצאים סתם שם רע על הפורום היקר כאן שסותם פה ומוחק כל מה שעולה על רוחו וכדו' כל עוד שאין בכך זלזול באופן ישיר לגופו של אדם וכ''ש על רב אין מניעה לכותב הסקר לכתוב הציבור רואה בעצמו ושופט את כותב הסקר לפי האופציות שהוא הביא לפני החברים כאן וכל אחד יסיק את המסקנות שלו
לבינתיים
1742493628088.png

באמת ישר כח על האכפתיות אבל מספיק יש כאלו שמוצאים סתם שם רע על הפורום היקר כאן שסותם פה ומוחק כל מה שעולה על רוחו וכדו' כל עוד שאין בכך זלזול באופן ישיר לגופו של אדם וכ''ש על רב אין מניעה לכותב הסקר לכתוב הציבור רואה בעצמו ושופט את כותב הסקר לפי האופציות שהוא הביא לפני החברים כאן וכל אחד יסיק את המסקנות שלו
לבינתיים
הצג קובץ מצורף 31658
הבעיה היא לא ה״זלזול״, אלא חוסר הנוסח התורני שבלשון הסקר, ונטייה ברורה של פותח הסקר להביא יותר אפשרויות ל״לא שומר ר״ת״ מאשר ״שומר ר״ת״.
לא צריך לפחד שאומרים שסותמים פיות כאן בפורום, עצם הפחד מאשר את מה שהם אומרים.

ונטייה ברורה של פותח הסקר להביא יותר אפשרויות ל״לא שומר ר״ת״
לבינתיים ללא הצלחה כלל כל אחד יכול לראות
לא צריך לפחד שאומרים שסותמים פיות כאן בפורום, עצם הפחד מאשר את מה שהם אומרים.
זה לא מפחד כי כשצריך מוחקים בלי לעשות חשבון אך לא צריך להביא להם את טרף לשניהם

אף שאני מחמיר כר"ת באיסורי דאורייתא בלנד"ר, נראה לי לבאר דעת האומרים שיש להימנע מלהחמיר (ואפילו למנוע אחרים מלהחמיר כן), או כדעת הגאון הנאמ"ן (עיין שו"ת בית נאמן ח"א סי' כה והלאה) שאין לפסוק כר"ת כיון שהמציאות דלא כוותיה, ע"ש שהוכיח זאת, או כדעת הגאון הרב יצחק ברדא שליט"א ביצחק ירנן ח"ג ועוד כמה דוכתי שאין ראשונים הסוברים כדעת ר"ת הנפוצה אלא השקיעה השנייה היא לפני השקיעה הראשונה (מקווה שהצלחתי להסביר בקצרה, ואף שאין נראה כהרב יצחק ירנן בחלק מהראשונים מוכח כוויה, כמו שביאר זאת הרב תורת הקדמונים (ח"א סי' מז) וכן שמעתי מהרה"ג רועי סיטון שליט"א. ומכיון שאין העיקר כר" יתכן שיהיו מי שירצו לעמוד בפרץ ולמנוע אנשים מלהחמיר בחומרא יתרא זו (לדעתם). רק ברצוני להדגיש שבכסא רחמים מחמירים בר"ת מפאת כבודו של מרן מופה"ד זיע"א, אף שאין דעת הגאון הנאמ"ן הכי.

אולי כדאי להתחיל ללמוד את הסוגיות לפני שזורקים שמות לאוויר.

ר' ניסים ור' שרירא גאון - אמנם שיטת מהר"ם אלשקר כפי שמצא בגניזה הקהירית היא כגאונים, אך רבים מצטטים אותם כשיטת ר"ת, ודברי מהר"ם אלשקר צריכים ביאור.
כל עם ישראל כבר 300 שנה סומך על מהר''ם אלשקר והגר''א,
רש"י - אולי כדאי שתעיין ברוב הדפוסים הישנים ברש"י ברכות דף ב. (הובא בהגהות וציונים עוז והדר) כי שיטת רש"י היא ה' מילין!
שיטת רש''י בברכות ה' מיל - לענין עלות השחר (!)
תעיין רש''י שבת קיח: מבואר להדיא כשיטת הגאונים
ר"ן - פוסק להדיא כרמב"ן ואף מחמיר יותר ממנו בצאת שבת!
ר''ן בריש פסחים מביא בשם הראב''ד שבצאת הכוכבים יש אור ברקיע, וזה מסדר רק כמו המנחת כהן

נערך לאחרונה:
חזור
חלק עליון