• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

הערות והארות במסכת בבא בתרא

פרק יש נוחלין ופרק מי שמת שניהם מיירי בעניני ירושה.

מדוע חילקם רבינו הקדוש לשני פרקים.
נ"ל משום שבסוף פרק יש נוחלין מדבר בענין אם הניח בנים גדולים וקטנים או בנות גדולות וקטנות חולקין בשוה התחיל פרק חדש שבו לא חולקין בשוה שהבנות ניזונות על הבנים
 
קמג.

רשב״ם ד״ה הראויה מכם - ואין אחיות בכלל ואביי הוא דמוקי לה הכי בקדושין וקי"ל כרב נחמן דאמר דאת וחמור קנה מחצה ״והמזכה לעובר לכשתלד קנה כרב נחמן״ בפירוש רבינו חננאל

לכאורה הך דהמזכה לעובר לא שייך כאן והול״ל לעיל בדף קמב וצ״ב
 
קמג:

רשב״ם ואם אמרו גדולים לקטנים - בפני עדים או אמרו לבית דין או בצבור ראו מה שהניח לנו אבא ומזומנים אנו לחלוק ומה שנשביח נשביח מחלקנו ונתעצלו ב"ד לחלוק אז השביחו לעצמן

לכאורה ״או בצבור״ היינו עדים ומה כוונת הרשב״ם להוסיף בזה.
 
בבא בתרא קמז. רשב״ם ד״ה ויום טוב של עצרת - דהיינו שבועות כו׳

פשיטא ומאי קמ״ל. ואפשר שכוונתו לאפוקי מתשובות הגאונים (מוספיה) סימן קז שהכוונה לשמיני עצרת. ועיין לעיל קמו. פשתן חדש בעצרת כו׳ ושם לא פירש הרשב״ם כלום.
 
קמז.

א"ר זירא אמר רב מנין למתנת שכיב מרע שהיא מן התורה שנאמר והעברתם כו׳ רב נחמן אמר רבה בר אבוה מהכא ונתתם כו׳ ורב נחמן מאי טעמא לא אמר מוהעברתם כו׳ ור' זירא מאי טעמא לא אמר מונתתם כו׳

רב מנשיא בר ירמיה אמר מהכא בימים ההם כו׳ רמי בר יחזקאל אמר מהכא ואחיתופל כו׳

יש לעיין מדוע לא הקשה הגמרא ורמי מ״ט לא אמר כרב מנשיא כו׳
 
בבא בתרא קנז:

רשב״ם ד״ה המוקדמים - שנכתבו ביום ט"ו בניסן וכו׳

לכאורה תמוה, הרי אסור לכתוב ביו״ט ומדוע נקט הרשב״ם ט״ו בניסן דוקא
 
בבא בתרא קנז:

רשב״ם ד״ה המוקדמים - שנכתבו ביום ט"ו בניסן וכו׳

לכאורה תמוה, הרי אסור לכתוב ביו״ט ומדוע נקט הרשב״ם ט״ו בניסן דוקא
פלא נשגבה דצייר ט"ו בניסן שהוא יום טוב (נימוקי חיים)
וקשה הא יום ט"ו בניסן יו"ט הוא שאסור במלאכה, ומדוע לו להסביר הענין במשל כזה שיש בו איסור מלאכה ומשא ומתן וצע"ג (ילקוט המאירי)
 
בבא בתרא קס. תוד"ה גט פשוט
והאי מילתא שייך למיתני כו' אגב דתנא פרק מי שמת כו'

ועיין תוספות ישנים שכתב משום דלעיל בפרק לא יחפור (כג:) אפקוהו לרב ירמיה מבי מדרשא אייתי האי פרק גט פשוט הראוי לשנות בגיטין משום דעיילוהו לרב ירמיה (קסה:)

ולכאורה תמוה שהרי רבי סידר המשניות ומה דאפקוהו ועיילוהו לרבי ירמיה כו' הוא בגמרא וצ"ע
 
ולכאורה תמוה שהרי רבי סידר המשניות ומה דאפקוהו ועיילוהו לרבי ירמיה כו' הוא בגמרא וצ"ע
והק' דלכאורה צ"ב דהרי רבי סידר פ' גט פשוט בב"ב, ומה דאפקוה לר"י זה רק בגמ', וא"כ היאך זה מתרץ מדוע המשנה סודרה במקום זה.
הצעתי שאלתו קמיה מו"ר מרן הגר"ח קניבסקי (שליט"א) [זצ"ל] וכתב ליישב בזה"ל: אולי רבי סידרו בגיטין, עכ"ד.
דהיינו דבאמת בסידור המשניות פ' גט פשוט היה בגיטין, ורק בסידור הגמ' שינו מקומו מחמת הטעם שכ' התוס' ישנים. [קובץ זרע יעקב גליון ל' עמוד תרלח]​
 


כתוב את תגובתך
חזור
חלק עליון