• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ו. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

כמון בפסח

שאלה-248704
מורי ורבי שליט"א. מה לעשות עם הכמון לפסח? מותר להשתמש?

תשובה
הכמון לא מצאתי עבורו תרופה כי זרעי שיבולת שועל המחמיצים מעורבים בו, וקשה לברור הכמון מהם, ורוב ככל הכמון בשוק מעורב בשיבולת שועל.
וכל מי שישמור עצמו בחג הפסח מאכילת מזון המכיל כמון. יזכה לברכות המון. וגם לרוב ממון. ויהיו לו בנים צדיקים וחסידים מרביצי תורה בהמון, ומשמיעים קולם בדברי חכמים כפעמון, ומלאים מצוות כרמון. ישרים וחכמים אנשי אמון. וישבו בישיבה של מעלה בזימון. ויזכו לאור הגנוז והטמון.
 
שאלה-248614
לכבוד הרב,
כמון ושיבולת שועל- האם עדיין יש בעיה?

תשובה
כל מי שעמדה נשמתו על הר סיני, יברח לחלוטין משימוש בכמון בפסח, כי הוא מתערב עם הדגןבגידול, באיסופי היבול, בבתי האריזה, ולא ניתן להבחים ביניהם, והרי זה חמץ גמור, ואשרי הנזהר בזה.
 
 

הכתבה במלואה:​

פסיקה דרמטית: האם התבלין הפופולרי כשר לפסח​

האם המחלוקת המפורסמת בין שני הראשונים לציון באה לסיומה? פסיקה מנומקת מציגה טעם נוסף להיתר

כבר שנים ארוכות שקיים דיון הלכתי על השימוש בתבלין ה'כמון' בפסח, כאשר החשש המרכזי הוא משום תערובת חמץ של גרגרי שיבולת שועל, הגדלים במקרים רבים בסמוך לכמון ודומים לו במראם. בדיקה עדכנית של גופי הכשרות מצאה כי הכמון המגיע מהודו, הוא נקי מאוד ללא תערובת של דגני חמץ כלל, ואילו הכמון הבא מטורקיה או מסוריה, מצוי בהם יותר תערובת של דגני חמץ.

בשנים האחרונות עסקו כמה מגדולי ישראל בסוגיה. הראשל"צ הגרש"מ עמאר פסק לאיסור בספרו שו"ת 'שמע שלמה', ומנגד, הראשל"צ הגר"א בקשי דורון זצ"ל פסק להיתר בספרו 'בנין אב'. יצוין כי המחלוקת נוגעת לספרדים, משום שלאשכנזים ודאי שהתבלין נאסר מאחר ונחשב לקטניות.

לקראת חג הפסח הבעל"ט, פרסם הרב ינון חיים רביב, מו"צ ורב קהילת 'היכל יוסף' בבית שמש וראש כולל ישיבת 'פנמה', ספר בשם 'שמו ינון', ובו הוא פוסק שניתן להתיר אכילת כמון בפסח. הטיעון העיקרי הוא משום שהחמץ – אם ישנו – בטל ברוב של הכמון, וכל מה שנאמר שאינו בטל שחמץ אינו בטל אפילו באלף, היינו דווקא במקרה שניכר האיסור קודם שנוצרה התערובת, אבל כאן נוצר האיסור רק כשכבר היה בתערובת. הוא גם מוכיח כי זו גם דעת מרן ה'מחבר' השו"ע ודעת הרמ"א.

לסיכום, קובע הרב רביב: "הכמון שמשתמשים בו בפסח, אף דשכיח הדבר דיהא מעורב בו כמות מזערית של שיבולת שועל או חיטה וכדומה, מ"מ מותר להשתמש בו בפסח, משום דאף אם יש בו תערובת מזערית זו, הרי היא בטלה בשישים כשאר איסורין. ואין לומר דאינה בטילה משום דהו"ל דבר שיש לו מתירין, או משום דהו"ל חמץ בפסח דאסור במשהו, משום דנולד בתערובת".
 
יש שיעור שאני יכול לשלוח במייל של הרב מחפוד שבו מדבר בארוכה על שחיטה ובסוף הסביר על כשרות הכמון ואמר כדברים האלה שאין חשש שיבולת שועל (בל"נ אכתוב תמליל דבריו)
וכן שמעתי לפני כמה שנים גם מהרב בוטבול לגבי ב"י שמגדלים במקומות שאין חשש
 
יש שיעור שאני יכול לשלוח במייל של הרב מחפוד שבו מדבר בארוכה על שחיטה ובסוף הסביר על כשרות הכמון ואמר כדברים האלה שאין חשש שיבולת שועל (בל"נ אכתוב תמליל דבריו)
וכן שמעתי לפני כמה שנים גם מהרב בוטבול לגבי ב"י שמגדלים במקומות שאין חשש
אולי תזכה אותנו
תעלה בדרייב
 
חזור
חלק עליון