אריאל שמואל
Active member
לענ"ד, חידושי הגרע"י על הש"ס ועל הרמב"ם (במאור ישראל) לא דומים כלל בצורת הניתוח לשער המלך ולמחנה אפריםכנראה שלא למדת שער המלך ומחנ"א מימיך.
ומרן זיע"א כתב לבנו מרן הראש"ל שליט"א שירגיל עצמו בהם.
נ.ב. צ'אט זה מאושר בנטפרי.
לענ"ד, חידושי הגרע"י על הש"ס ועל הרמב"ם (במאור ישראל) לא דומים כלל בצורת הניתוח לשער המלך ולמחנה אפריםכנראה שלא למדת שער המלך ומחנ"א מימיך.
ומרן זיע"א כתב לבנו מרן הראש"ל שליט"א שירגיל עצמו בהם.
רובם זה בכלל ליקוט משאר ספריו ההלכתיים.לענ"ד, חידושי הגרע"י על הש"ס ועל הרמב"ם (במאור ישראל) לא דומים כלל בצורת הניתוח לשער המלך ולמחנה אפרים
אבל אתה מסכים שלא כל שני שם הוא ת"ח. או שאינך מכיר?יש להם כמה סניפים בכל הארץ...
לגבי שני התלמידים האלה... אין שום קשר... גם ביאליק שר"י להבדיל למד בוואלזי'ן עם הגר"ח מבריסק... בגלל השכלה הארורה... וגם עכשיו יש בגלל הערב רב יש תלמידים יוצאים לתרבות רעה...
לא דומה, כי ביאליק פרש לדרך אחרת, ואפי' אפי' לא העיז לטעון שזה בגלל ישיבת וואלז'ין.לגבי שני התלמידים האלה... אין שום קשר... גם ביאליק שר"י להבדיל למד בוואלזי'ן עם הגר"ח מבריסק... בגלל השכלה הארורה... וגם עכשיו יש בגלל הערב רב יש תלמידים יוצאים לתרבות רעה...
מי המציא לך שקרעי אומר שזה הדרך של כס"ר? אתה מביא דברים עם פרשנות שלך.. מה שהוא מגיע לאירועים ומתכבד בכבוד גדול כי הוא שר או חבר כנסת... כמו דרעי שמקבלים אותו בכבוד מלכים... ואגב מי אמר לך שהשרים של ש"ס יותר צדיקים ממנו אתה מסתכל לפי הכיפה...??? יצא לי לשמוע אותו ודוקא הוא נשמע לי עם יראת שמיים.. לפחות יש לו יראת כבוד לרבו... מה שאין אצל אחרים.לא דומה, כי ביאליק פרש לדרך אחרת, ואפי' אפי' לא העיז לטעון שזה בגלל ישיבת וואלז'ין.
משא"כ הם שטוענים שזה הדרך של כס"ר, וקרעי מתקבל שם בכבוד גדול, וזוכה לברכת ראש ישיבתו כחבר מן המנין
מחילה, כנראה אינך מבין מה הדרך ומה הלימוד, הלימוד הוא הלימוד המורגל בספרי רבותינו ראשונים ואחרונים הפוסקים, אבל הדרך לדעת להבין דבריהם היא ע"י הלימוד בדרך הפלפול הנהוגה כיום, דבלא הלימוד בדרך זו טועים בהבנת הדברים ולא יורדים לעומק הסברות והחילוקים. ומדמים מילתא למילתא אע"ג דלא קרב זה אלא זה כל הלילה.
מלבד שזה לא קשור, כי הגם שדרכו דרך ישרה, עדיין מנין שהעיקר להשקיע בזה, קודם כל צריך להשקיע בעיון עמוק בגפ"ת מהרש"א וכו', והוא הוא המיישר את האדם בלימודו ובכך הוא יודע לחלק בין מילתא למילתא בצורה נכונה וישרה, והשאר זה רק תוספת לרווחא דמילתא למי שרוצה. עוד בה, דהנה זה לשונו של מרן הראש"ל בעלון בית מרן (גליון מספר 105, אגב זה בדיוק פרשת בשלח...): בצעירותי קניתי ספר שיעורי רבי שמואל רוזובסקי, וכשמרן זצ"ל ראה אותי לומד בספר הזה, אמר לי: זה טוב מאד, "הספר הזה" הוא "קרוב" לאמת יותר משאר ספרי הפלפולים. עכ"ל. ודו"ק, והבן.וכפי שאמר מרן זיע"א שהגר"ש רוזובסקי דרכו דרך ישרה. והיא אינה דרך הלימוד הספרדית כלל.
זה לא סותר את הנ"ל,והוא כעין מה שרגיל מרן הראש"ל שליט"א לומר שהלכה אותיות הלכה (אריז"ל), דהיינו שמי שלומד הלכה הוא נשוי לתורה, אבל מי שעדיין לומד את הלימוד הישיבתי הוא עדיין בפגישות...
ומרן זיע"א לא שלח אף אחד מילדיו או נכדיו ללמוד בישיבות שלומדים בדרך זו,
ואדרבה בכתביו התאונן על דרך הלימוד בישיבת פורת יוסף הדומה לדרך הלימוד בכס"ר, ראה בספר המנהיג, ושוב בספר אביר הרועים נדפס עם תיקונים שתיקן מרן בסוף ימיו כשעלה במחשבה לפניו להדפיסו.
ואם אינך מבין את החילוק בין הדברים זה רק ראיה שמי שלא לומד בדרך החילוק מדמה מילתא למילתא בלא טעמא...
במחכ"ת אינו נכון, שהרי מרן זצ"ל מביא את המשמרות כהונה עשרות פעמים, אף מהמקומות הנידחים ביותר. פוק חזי. וכן את המהרש"א הוא מביא אותו מאות פעמים. רק לא האריך בביאור הדברים, כדרכם של המהרש"א ומהר"ם שיף וכו', כי סמך על המעיין, והתמקד בעיקר ביוצא מהדברים ובהלכה. וזה פשוט.ועכ"פ ודאי שאינם קשורים אפי' במאומה לדרך הלימוד של המהרש"א ומהר"ם שי"ף ומשמרות כהונה וכד'.
דרעי חרדי, וכפוף לדעת תורה, הוא כפוף לביבי המחלל שבת ואוכל נבילות וטריפות.מי המציא לך שקרעי אומר שזה הדרך של כס"ר? אתה מביא דברים עם פרשנות שלך.. מה שהוא מגיע לאירועים ומתכבד בכבוד גדול כי הוא שר או חבר כנסת... כמו דרעי שמקבלים אותו בכבוד מלכים... ואגב מי אמר לך שהשרים של ש"ס יותר צדיקים ממנו אתה מסתכל לפי הכיפה...??? יצא לי לשמוע אותו ודוקא הוא נשמע לי עם יראת שמיים.. לפחות יש לו יראת כבוד לרבו... מה שאין אצל אחרים.
למה דרעי לא כפוף לביבי ה"מלך" הצחקת אותי....????דרעי חרדי, וכפוף לדעת תורה, הוא כפוף לביבי המחלל שבת ואוכל נבילות וטריפות.
הוא אמר פעם שהתורה "עיגלה פינות", אם זה נקרא אצלך יר"ש אתה בבעיה.
לא קרב זה אל זה כל הלילה, לא קשור במאומה לזה שדרך כתיבתו אינה מזכירה במאומה את דרך כתיבתם.במחכ"ת אינו נכון, שהרי מרן זצ"ל מביא את המשמרות כהונה עשרות פעמים, אף מהמקומות הנידחים ביותר. פוק חזי. וכן את המהרש"א הוא מביא אותו מאות פעמים. רק לא האריך בביאור הדברים, כדרכם של המהרש"א ומהר"ם שיף וכו', כי סמך על המעיין, והתמקד בעיקר ביוצא מהדברים ובהלכה. וזה פשוט.
צא וראה גם בספר בתורתו על חנוכה (עמ' לג) שכתבו שכשחכם שלום שאל את מרן זצ"ל על פני יהושע שהזכיר באיזה עניין את המהרש"א ולא מצאוהו, ושאלו היכן הוא, השיב מרן "אין כזה מהרש"א בכל הש"ס".
דרעי כפוף למועצת חכמי התורה, ואם יורו לו שלא להכנס לקואלציה או לפרוש יפרוש, וכמו שהיה בממשלה הקודמת. משא"כ קרעי.למה דרעי לא כפוף לביבי ה"מלך" הצחקת אותי....????
אני לא אפוטרופוס של קרעי, ואני לא תלמיד שלו שאני צריך לשפוט אותו, אז מתלמיד אחד שיצא לשיטתך לא בסדר אתה מוחק את הכל??? למה מחברון ופונוביז' לא יצאו כמה ארחי פרחי...??? באמת הגזמת!!! בסופו של יום: גם הבנים שלומדים במוסדות של הרב מאזוז יצאו ת"ח ויראי שמים אמיתיים יודעים הלכה ולא רק פלפול, וגם הבנות שלומדות במוסדות שם יצאו עם ירא"ש אמיתית שם כולם צנועות וצדיקות לפי ההלכה (אני מתכוון לסמינר אוהל רחל וכדו') ולא כמו סמינר "בלוף" שעכשיו בנות הולכות ליחידות של 8200 וכדו'...
עדיין לא השבת לגוף הדברים, כי יש ב' נקודות אחת הלימוד, ואחת הדרך ללמוד, ואני דיברתי רק על הדרך ללמוד, וכמו שמרן הראש"ל שליט"א רגיל לומר, וכאמור. כי מי שלא מתרגל בתורת החילוקים, גם אם יהיה רגיל בלימוד עמוק לא ידע לחלק וידמה מילתא למילתא שאינם דומים זה לזה. ומרן בספריו מחלק חילוקים רבים.אני מבין היטב כוונתך, ואכן זה חשוב וטוב, אבל לקושטא זה לא העיקר, כלומר עיקר העיון וההבנה הנכונה להבין דבריהם הוא מלימוד העיון העמוק בדברי רבותינו הצרפתים בעלי התוס', ומהם עצמם אתה לומד היאך לחלק היטב, והיאך לדמות היטב מילתא למילתא, כפי שחילקו הם וכפי שביארו את דבריהם העמוקים במהרש"א ומהר"ם שיף ורע"א ומשמרות כהונה (שהוא הרע"א של הספרדים כידוע), וכיו"ב. למה חשבו לדמות לשם כך בשאלתם, ומה הבינו בתירוצם וכו' וכו', והיאך יסתדרו דבריהם עם מה שפירשו לעיל או לקמן ובעל כרחך לחלק כך או כך, ואלו דברים שקשה להסביר אותם בכתב. [ואגב הקצוה"ח למד להיות קצוה"ח לא על ידי שהוא למד קצוה"ח, אלא ע"י שלמד היטב את הגפ"ת לעומקה ולרוחבה בעיון עמוק... ואני יודע שעכשיו תענה כל מיני חילוקים (שכנראה נולדו ב"תורת החילוק"), אבל האמת תשאר במקומה]. ולצערי הרב אני רואה הרבה אברכים ורבנים שכתבו ספרים ותשובות, שגם את גוף הפוסקים שהביאו לא הבינו נכון, ומלבד זה גם לא דימו מילתא למילתא בצורה נכונה כלל, ומזדרזים להשיג. ואכמ"ל. וכבר צווח על זה החזו"א הנ"ל, ועוד כל הגדולים (תעיין בספר נתיבי התלמוד, ואח"כ תכתוב מה שתכתוב).
ונכון שטוב להוסיף גם שאר ספרי הפלפול כקצוה"ח וכו' (וכן המליץ מרן זצ"ל לבניו), אבל זה רק טוב, לרווחא דמילתא, וברור שאם זה גורע מההבנה בעומקה בגוף הפשט, הרי יצא שכרו בהפסדו עשרת מונים. וראה עוד בקובץ המצורף הבדלי דרכי הלימוד והתוצאות...
ואם עדיין כבודו לא הבין, כנראה חסר לך בתורת העיון...
כתבתי שלא שלח את בניו ונכדיו וע"ז לא השבת.שלח כמה וכמה לישיבה שהיא מעין דרך זו, דמלבד שכן הורה לדיין הגאון הרב דוד בירדוגו הנ"ל, ואמר לו: הרמב"ם כותב, שצריך למצוא לבנו ספרא דווקני - זה מלמד דייקן, לכן תשלח לשם. עכ"ד. גם, כן הורה לבניו של הרב יהודה נקי בעל המעיין אומר לשלוח לישיבה הלומדת בדרך לימוד כעין זו [אני מכיר אישית], וכן הורה לרב אליהו שטרית. ועוד. אתה יכול לשאול ולברר.
זה שבשיבתכם למדו כך לא אומר שזה מה שטוב. (ולא ראינו שבישיבתכם יצאו ת"ח גדולים).אם על זה התאונן, שלא מספיקים הרבה ולומדים בכבדות שלומדים בכששה חודשים רק ט"ו דפים וכו', כל שכן שיש להתאונן עשרת מונים על שאר הישיבות היום. ואם בשביל להתחדד, כבר כתבתי שמגוף הגפ"ת ומפרשיה (כמהרש"א מהר"ם שיף משמרות כהונה רע"א ועוד) מתחדדים כמ"ש השל"ה והחזו"א הנ"ל, וגם על ידם לומדים איך לדמות מילתא למילתא בצורה נכונה וכנ"ל. [ואין ספק שטוב להוסיף עוד מספרי הקצוה"ח ועוד, וכך נהגו בישיבתינו להוסיף מידי פעם. אבל שוב, זה לא העיקר וכ"ש אם מאבדים על זה רוב היום, שאז יצא שכרו בהפסדו וכפי שזעק על זה מרן]. וגם שם במכתבו של מרן זצ"ל, סיים: ועי' חו"י (סי' קכג) סדר הלימוד. עכ"ל. ובחו"י שם כתב: וראוי לקרות הוי אוי ואבוי על מבחר הזמן שמבלין בזה לפעמים עד רובו של יום שהיינו יכולין ללמוד וללמד כמה דפים מש"ס ומפוסקים. רק הרגל בנך לדקדק בגפ"ת הדק היטב היטב הדק, בחסר יתור וחליף, במקומו וממקום אחר, וזהו חריפות של אמת שהורגלו והרגילו בו הקדמונים בעלי ש"ס ובעלי פירושי הש"ס, אם לא תדעי לך בעקב הצאן צא ורעה את גדותיך על משענות הרועים. עכ"ל. וע"ע בקובץ המשביר (ח"א עמ' כט והלאה) מה שהאריך בעניין מה שכתב מרן זצ"ל במכתב הנדפס בספר המנהיג ואביר הרועים הנ"ל.
ואחרי הכל, לא התאונן בגוף הדבר שהלימוד לא טוב וחסר ספרי פלפול וכו', אלא ההיפך...
אני מסכים עם עיקר דבריך אבל מה רע בקצות החושןאין ספק שטוב להוסיף עוד מספרי הקצוה"ח ועוד, וכך נהגו בישיבתינו להוסיף מידי פעם. אבל שוב, זה לא העיקר
נשמח מאד אם כבודו (או אחרים) יואילו בטובם להסביר לנו מדוע הדימוי מילתא למילתא לא היה נכון... ראה במצורף.והבעיה היא שכשלומדים בלא להבין שיש מקום לחלק מדמים מילתא למילתא אף שאינם דומים כלל.
ולהיפך?חשבנו שהם חזרו בהם לפחות פעם אחת מתוך כ"כ הרבה תשובות שהשיבו להם על הערותיהם על מרן זיע"א.
חסיד אמיתי, לא חסיד שוטה כמוך... אבל זה כבר לא מהיום, ראה במשנה הלכות (ח"ח סי' קכז אות י):@חסיד מרן זיע''א .............................
ילקוט יוסף גלוי וידוע לפני כל, כל הרוצה לראות יבא ויטול, משא"כ מה שהשיבו על הדברים הוא מפוזר כאן וכאן ולכן ראיתי צורך לצלמם.משועמם. חבל שלא צילמת מהילקוט יוסף בסוגיות האלו.
אל תכניס ראשך בין ההרים. מילא אם היית דן הלכתי, ניחא.ברגעים אלו עברתי מלמעלה על הדפים האלה שנקראים בית נאמן, ויש שם דברי בלע נגד מרן חכם יצחק יוסף, שאני לא יודע אפילו אם שייך למחות על זה.