מצורף העלון המלא.הרב דוד נקי שליט"א
מצורף העלון המלא.הרב דוד נקי שליט"א
הילך התשובה:ולגופו של ענין, לדעתי זה ביזוי כבודו של מרן זצוק"ל להשתמש בשמו ולהתיר כל מוצר שהוא כ12 שנה לאחר שנפטר, בשעה שבכל רגע מתחדשים דברים במפעלים אשר לא שערום אבותיכם.
אחד הניסים שהגדולים של הפפושדו הוא. שגם בחיי מרן זיעא יצאו נגד הפפושדו.
כך גם עם בדצ בית יוסף, מי שלא העריך אותו לא העריך אותו מעולם.
אז עכשיו שילדים מהדור הזה באים ונותנים ציונים לבדצ, או ציון לפפושדו, צריך לומר להם: מחילה, כבר גדולים מכם יצאו על הפפושדו ועל הבדצ בית יוסף בחיי מרן, ובכל זאת מרן הכשיר. א"כ הטענה שהבדצ ירד אחרי פטירת מרן, הטענה שנוספו חומרים לפפושדו אחרי פטירת מרן וכו'. כל אלו הבל ורעות רוח.
יש פס ייצור קטן יותר שהוא ממצה שמורהלא אוכל מכיון שאינה מצה שמורה ותו לא.
כך גם הוא עצמו אומר, וגם מעידים מקורביו.
כפי שהובא לעיל.יש פס ייצור קטן יותר שהוא ממצה שמורה
אז למה לא לוקח משם?לא אוכל מכיון שאינה מצה שמורה ותו לא.
כך גם הוא עצמו אומר, וגם מעידים מקורביו.
יש פס ייצור קטן יותר שהוא ממצה שמורה
כפי שהובא לעיל.
יש מצווה לחזר אחרי פפושדו כדי לאוכלו?!אז למה לא לוקח משם?
אני שמעתי מכת"ר באיזהו מקומן שיש בזה מצוה אף לאכול את הלא שמורה גם למי שמחמיר.יש מצווה לחזר אחרי פפושדו כדי לאוכלו?!
ה"מצווה" היא לאפוקי מאותם מוציאים לעז.אני שמעתי מכת"ר באיזהו מקומן שיש בזה מצוה אף לאכול את הלא שמורה גם למי שמחמיר.
לא ידוע לי ע"כ (וממה שידוע לי גם לא נראה לי).ועוד שמסתברא שהעוגיות האלו הגיעו אליו והוא לא היה צריך לחזר אחריהם.
שאלת תם (באמת, לא בציניות):למה יש להם כשרות על ופלים של עלית כשרים לפסח.
אין שום צורך לבקר במפעל, לקחו את המשפרי אפייה האלו ובדקו אותם במעבדות, ד"ר ליכט עשה עליהם עבודת מחקר. ושוב אין צורך בביקור ולא בכלום.כפי שהבאתי כאן: https://forum.moreshet-maran.com/threads/אתם-אוכלים-עוגיות-פפושדו-בפסח.5297/page-26#post-174485
הרב אברהם יוסף בעצמו מספר שהוא לא ביקר מעולם במפעל בחו"ל שמכין את החומרים משפרי האפיה, אלא הסתמך על שיחת טלפון עם מישהו משם.
האם זה נחשב מקובל בכשרויות מהודרות?
בדיוק רציתי לשאול אם מישהו יודע האם מאשרים את מה שד"ר ליכט אומר שהמוצר נעשה מים מהרגע שנכנס לבצק,אין שום צורך לבקר במפעל, לקחו את המשפרי אפייה האלו ובדקו אותם במעבדות, ד"ר ליכט עשה עליהם עבודת מחקר. ושוב אין צורך בביקור ולא בכלום.
עוד רציתי לדעת שהרב שם בכושרות עוד טועןבדיוק רציתי לשאול אם מישהו יודע האם מאשרים את מה שד"ר ליכט אומר שהמוצר נעשה מים מהרגע שנכנס לבצק,
אני בדקתי גוגל AI שם הוא אומר
אבקת אפייה אינה הופכת למים, אלא מגיבה ומפעילה תסיסה ברגע שהיא באה במגע עם נוזלים (מים, חלב, ביצים, מיץ) או חום. התגובה הכימית הזו יוצרת בועות של פחמן דו-חמצני, המאפשרות למאפים לתפוח ולהפוך לאווריריים.
יש מאמר בכושרות בם ד"ר ליכט שהוא אומר שהוא גם מתחיל ברגע שהוא נוגע בחומצה ומביא את הראשל"צ בקשי דורון שאומר מרגע שנכנס לתנור
ובגוגל אומר
יוצא שצריך לבדוק האם באמת ד"ר ליכט צדק במה שאמר שזה הופך למים. (ובמאמר בכושרוות אמר ש-30% הופך למים) וגם האם האבקת אפיה שמשתמשים בפפשדו פועלת בזמן שהיא נכנסת לבצק (ובכושרות כתוב בשם הרה"ג אברהם יוסף שמאז עד שהבצק נכנס לתנור עובר 27 דקות) או רק בתנור.
- סוגי פעולה: רוב אבקות האפייה המודרניות הן בעלות "פעולה כפולה": חלקן מגיבות במגע עם נוזל, והחלק השני מגיב בחום התנור.
ע' כאןעוד רציתי לדעת שהרב שם בכושרות עוד טוען
ד. המתירים לא ידעו חלק מתהליך ההחמצה
הזכרתי לעיל שהגרע"י כותב שהיתרו מבוסס על המומחים שאמרו שההחמצה של אבקת אפיה היא חיצונית. כוונת המומחים פשוטה. בתהליך חימוץ רגיל הקמח הוא שהופך לדו תחמוצת הפחמן, בעוד שבחימוץ שעל ידי אבקת אפיה, היא עצמה הופכת לגז בהתחלפות האטומים עם החומציות שיש במי פירות. אך נראה שהמומחים האלו לא שתו ליבם למה שאומר ד"ר ליכט שכיוון שגם בחיטה עצמה יש חומציות, מסתבר שלמעשה גם החיטה הופכת בחילופי האטומים לגז.
אין כאן מחלוקת בין המומחים, אלא שהמומחים שאיתם דיבר הגרע"י לא התיחסו לנקודה זו.
נמצא שגם לעובדה זו הרב עובדיה לא היה מודע.
מישהו כתב תגובה לזה
אני חושב שראיתי כאן משהו בזה
בGPT כותבעוד רציתי לדעת שהרב שם בכושרות עוד טוען
ד. המתירים לא ידעו חלק מתהליך ההחמצה
הזכרתי לעיל שהגרע"י כותב שהיתרו מבוסס על המומחים שאמרו שההחמצה של אבקת אפיה היא חיצונית. כוונת המומחים פשוטה. בתהליך חימוץ רגיל הקמח הוא שהופך לדו תחמוצת הפחמן, בעוד שבחימוץ שעל ידי אבקת אפיה, היא עצמה הופכת לגז בהתחלפות האטומים עם החומציות שיש במי פירות. אך נראה שהמומחים האלו לא שתו ליבם למה שאומר ד"ר ליכט שכיוון שגם בחיטה עצמה יש חומציות, מסתבר שלמעשה גם החיטה הופכת בחילופי האטומים לגז.
אין כאן מחלוקת בין המומחים, אלא שהמומחים שאיתם דיבר הגרע"י לא התיחסו לנקודה זו.
נמצא שגם לעובדה זו הרב עובדיה לא היה מודע.
מישהו כתב תגובה לזה
אני חושב שראיתי כאן משהו בזה
הגר"מ מאזוז זצוק"ל אמר
שאלה לראש ישיבה - מה דעת ראש הישיבה שליט"א על פפושדו בפסח, ולמה?-
מרן ראש הישיבה
יש מחלוקת גם בין המדענים (אם החומר המתפיח מחמיץ או לא) וגם בין הרבנים.
שב ואל תעשה עדיף.
לפי מה שכתבת אבקת אפייה לא מחמצת את הבצק אלא בסה"כ מוסיפה גזים שמימלא קיימים בה ומתפרקים בחום כלומר הבצק עדיין לא תפוח רק כולאים בו גזים (וחלק מתוצרי הפירוק האלה הם מים, אגב וכנראה שזה אדי מים בחום של התנורים).בGPT כותב
האם אבקת אפיה יכולה להפוך חיטה או חלק מהבצק לגז
כן—אבל בצורה עקיפה
אבקת אפייה לא הופכת את החיטה עצמה לגז. מה שהיא עושה זה תגובה כימית שיוצרת גז בתוך הבצק.
איך זה עובד:
כלומר:
- אבקת אפייה מכילה חומרים שיוצרים תגובה כשהם נרטבים ומתחממים.
- התגובה הזו מייצרת פחמן דו־חמצני (CO₂) — שזה גז.
- הגז נלכד בתוך הבצק ויוצר בועות קטנות.
- הבועות האלה גורמות לבצק לתפוח ולהיות אוורירי.
זה דומה למה שקורה עם שמרים, רק שבמקרה של אבקת אפייה זו תגובה כימית מהירה יותר ולא תהליך ביולוגי.
- החיטה/הקמח לא נהפכים לגז
- נוצרים גזים בתוך הבצק
האם כיום יש מי שחולק על זה?