• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

שהחיינו על תפוז

קורסיה

Moderator
כל הקיץ אני רואה בחנויות תפוזים
לפי זה כבר אין ברכת שהחיינו על תפוז שמצוי כל השנה

במשנת יוסף מוכרים תפוז ירוק לברכת שהחיינו
למה לברך עליו? וכי יש לו את שלושת התנאים, נשתנה שמו, טעמו ומראהו?
צילום מסך 2025-09-11 225810.png

תלוי מאד אם מרגישים את השוני, בד"כ החדשים נקטפים בתחילת החורף וכל השאר שמביאים לשווקים במשך השנה זה ממה שנשמר בקירור, וניכרים ההבדלים בין הטריים לבאים מקירור, ואה"נ מי שלא מרגיש לא יברך.

תלוי מאד אם מרגישים את השוני, בד"כ החדשים נקטפים בתחילת החורף וכל השאר שמביאים לשווקים במשך השנה זה ממה שנשמר בקירור, וניכרים ההבדלים בין הטריים לבאים מקירור, ואה"נ מי שלא מרגיש לא יברך.
אני לא ראיתי בסופרים הסטנדרטים (אושר עד, רמי לוי, יש חסד וכדו') תפוזים כל השנה.
אולי רק במקומות מסוימים, ואם תחפש טוב תמצא את כל הפירות כל השנה.
מדברים על הסטנדרט המצוי בשוק. וגם התפוזים שתמצא בקיץ יש להם טעם של קרטון, וכמו האבטיחים החורף, וזה לא נקרא "מצוי בשוק".
ומה טוב ומה נעים ומשמח לראות שהגיעו התפוזים של החורף בחורף והאביטיחים של הקיץ בקיץ, וע"כ יש לברך עליהם שהחיינו.

בירושלים יש גם יש.

דווקא הם מעולים בסחיטה למיץ.
(אמנם מעולם לא טעמתי קרטון... יש מצב שטעמו כטעם מיץ תפוזים?)
יפה ידידי הצדיק ב"ה חסכתי לך, עכשיו אתה לא צריך לטעום קרטון, אתה כבר יודע מה טעם קרטון מהתפוזים שאתה אוכל. ואם טעים לך קרטון אני מבין אותך, על טעם וריח אין מה להתווכח.
בכל מקרה, במרכז אין תפוזים בקיץ, אולי במקרים בודדים מיוחדים, אבל סתם כך אתה לא נתקל בזה.
ושוב, אם תחפש בחורים ובסדקים תוכל למצוא כל פרי כל השנה. לא על זה דיברו.
"שהחיינו" בא על שמחה שהפרי בטעמו המקורי הגיע וקיים בשוק הכללי.

אני לא ראיתי בסופרים הסטנדרטים (אושר עד, רמי לוי, יש חסד וכדו') תפוזים כל השנה.
אולי רק במקומות מסוימים, ואם תחפש טוב תמצא את כל הפירות כל השנה.
מדברים על הסטנדרט המצוי בשוק. וגם התפוזים שתמצא בקיץ יש להם טעם של קרטון, וכמו האבטיחים החורף, וזה לא נקרא "מצוי בשוק".
ומה טוב ומה נעים ומשמח לראות שהגיעו התפוזים של החורף בחורף והאביטיחים של הקיץ בקיץ, וע"כ יש לברך עליהם שהחיינו.
יש חסד מספיק סטנדרטי.

וניכרים ההבדלים בין הטריים לבאים מקירור, ואה"נ מי שלא מרגיש לא יברך.
מדברים על הסטנדרט המצוי בשוק. וגם התפוזים שתמצא בקיץ יש להם טעם של קרטון
כמדומה שלא על זה דיברו הפוסקים בגדר נשתנה טעמו
תפוזים קיימים וקיימים בחנויות (גם ברמי לוי, במשנת יוסף ועוד חנויות ולא רק בודדות)
טעמם כטעם תפוז, אולי מעט פחות טעים למי שרגיש אבל ההבדל הוא לא מהותי
ולכן אי אפשר לברך שהחיינו עליהם בחורף
לא ראיתי את התפוז הירוק הזה אבל אם טעמו כטעם תפוז ולא נראה שמברכים עליו

נערך לאחרונה:
יש חסד מספיק סטנדרטי.
מחילה לא הבנתי מה כוונתך, זה בדיוק מה שאמרתי.
כמדומה שלא על זה דיברו הפוסקים בגדר נשתנה טעמו
תפוזים קיימים וקיימים בחנויות (גם ברמי לוי, במשנת יוסף ועוד חנויות ולא רק בודדות)
מהקישור שהבאת יש בדיוק ראיה לסתור, רואים שישנם שם רק רשתות מאוד מסוימות ובאיזור תל אביב. ומהאונליין אין ראיה כמובן, כי לא קונים משם הרבה וק"ו לא ירקות ופירות שכל אחד בוחר לעצמו. אגב אתה יכול להזמין גם מחו"ל תפוזים אני מאמין.
ברמי לוי בפתח תקוה אין. אני קונה שם. ובאושר עד בכפר סבא ופתח תקווה גם לא היה בקיץ תפוזים. וגם לא ביש חסד בארות יצחק. בקיצור מפורש אמרתי שיש תפוזים רק במקומות מסוימים מאוד, אבל בקלאסיים אין.
ובמחילה כבוד הרב, אתה לא יכול לקבוע בעצמך כמה הטעם של התפוזים בקיץ גרוע, כי זה על טעם וריח, לדעתי הם ממש גרועים. חמוצים וכמעט בלי מיץ. וראיה שכמעט ולא קונים אותם.
כל חובב תפוזים ממוצע, שרואה שהתפוזים הסטנדרטים של החורף הגיעו לרשתות הקלאסיות בתקופת החורף ליבו מתמלא בשמחה שזה המדד היחיד לשהחיינו, שמחה שבשום פנים ואופן לא מגיעה עם זיופי התפוזים של הקיץ. ומבואר שמי שלא יכול לטעום אפילו על שמחת ראיה מברך.
ופוק חזי, שרוב ככל ישראל נוהגים לברך על תפוזי החורף שהחיינו, וכמו אבטיח בקיץ. ונלע"ד שפשוט לברך.

מחילה לא הבנתי מה כוונתך, זה בדיוק מה שאמרתי.

מהקישור שהבאת יש בדיוק ראיה לסתור, רואים שישנם שם רק רשתות מאוד מסוימות ובאיזור תל אביב. ומהאונליין אין ראיה כמובן, כי לא קונים משם הרבה וק"ו לא ירקות ופירות שכל אחד בוחר לעצמו. אגב אתה יכול להזמין גם מחו"ל תפוזים אני מאמין.
ברמי לוי בפתח תקוה אין. אני קונה שם. ובאושר עד בכפר סבא ופתח תקווה גם לא היה בקיץ תפוזים. וגם לא ביש חסד בארות יצחק. בקיצור מפורש אמרתי שיש תפוזים רק במקומות מסוימים מאוד, אבל בקלאסיים אין.
ובמחילה כבוד הרב, אתה לא יכול לקבוע בעצמך כמה הטעם של התפוזים בקיץ גרוע, כי זה על טעם וריח, לדעתי הם ממש גרועים. חמוצים וכמעט בלי מיץ. וראיה שכמעט ולא קונים אותם.
כל חובב תפוזים ממוצע, שרואה שהתפוזים הסטנדרטים של החורף הגיעו לרשתות הקלאסיות בתקופת החורף ליבו מתמלא בשמחה שזה המדד היחיד לשהחיינו, שמחה שבשום פנים ואופן לא מגיעה עם זיופי התפוזים של הקיץ. ומבואר שמי שלא יכול לטעום אפילו על שמחת ראיה מברך.
ופוק חזי, שרוב ככל ישראל נוהגים לברך על תפוזי החורף שהחיינו, וכמו אבטיח בקיץ. ונלע"ד שפשוט לברך.
ביש חסד כל השנה יש תפוזים

ביש חסד כל השנה יש תפוזים
יש הרבה "יש חסד", אולי איפה שאתה גר יש, ב2 שאני מכיר אין. אבל זה לא באמת משנה, זה לא העניין צדיק. תבין את הרעיון הכללי.
אם אתה רוצה נפתח אשכול חדש האם ביש חסד יש תפוזים כל השנה.

רק רשתות מאוד מסוימות ובאיזור תל אביב
אתה יכול לבחור כל אזור בארץ
תגיד לי איפה אין? רמי לוי פ"ת יש חסד בארות יצחק
מהאונליין אין ראיה כמובן,
זה לא אתר קנייה באונליין אלא השוואת מחירים בין חנויות

בפועל הרב אלישיב זצ"ל פסק שגם אם יש בחנויות בודדות חשיב קיים בשוק
וכמה שניסו לטעון שזה לא הפשטות, א. לא ראיתי מי שחולק ב. למה לא? אמנם יכול להיות שזה יקר אבל סו"ס כל אחד יכול ללכת לאותם חנויות ולקנות (ואין דבר העומד בפני הרצון) ומוזר לומר שרק העשירים הגרים ליד אותם חנויות לא יברכו שהחיינו ושאר העם כן

אתה יכול לבחור כל אזור בארץ
תגיד לי איפה אין? רמי לוי פ"ת יש חסד בארות יצחק
צדיק, אני לא יודע איפה אתה גר, אני מסתובב שם, וממש אין שם תפוזים. אולי עכשיו לקראת החורף התחילו להביא, בקיץ לא היה חד משמעי.
זה לא אתר קנייה באונליין אלא השוואת מחירים בין חנויות
יש למטה קנייה באונליין, תסתכל.

הרב אלישיב התכוון שהפרי מצוי 1. בטעמו הטוב 2.בחנויות מצויות, אע"פ שאינו בכל מקום. ולא שאפשר למצוא אותו בחנויות בודדות חס וחלילה. אתה גם יכול לטוס לחו"ל להביא פירות אם תרצה, הרי יש לך כח רצון ב"ה...

כמדומני מה שהביא הרה"צ @בנימין לוריא לעיל הכריע את הכף. אשריכם ישראל.

חזור
חלק עליון