בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר. כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים. הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות). אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום. ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל. חזקו ואמצו!
למה, הראתי לך בילקו"י שאיפה שאין הכרעה בפשט הולכים אחר אחר הקבלה ורק שיש הכרעה לא הולכים אחר הקבלה.על כך שהולכים אחר המקובלים אלא צריך ללכת אחר הפשטנים
זה לא נכון... הרב עובדיה סובר שלא יצא הדבר מידי מחלוקת לכן נפקא מיניה מרן מול הארי עיין ביביא חלק ב סימן כב אות יב שהאריך בזה וכן באות יג שהתקשה בנותן לייעף כוחלמה, הראתי לך בילקו"י שאיפה שאין הכרעה בפשט הולכים אחר אחר הקבלה ורק שיש הכרעה לא הולכים אחר הקבלה
כי כאן הוא לא הכריע כך. (שוב, אתה יכול לטעון ש״לו היה רואה היה מכריע״, אבל בפועל בשו״ע כתוב הפך מה שאתה אומר)בכל המקומות שיש מחלוקת בין המקובלים לפשטנים מרן הכריע כהמקובלים למה שכאן לא היה מכריע?
נראה לי שמצינו את הנקודה..כי כאן הוא לא הכריע כך. (שוב, אתה יכול לטעון ש״לו היה רואה היה מכריע״, אבל בפועל בשו״ע כתוב הפך מה שאתה אומר)
אם כבר מדברים על מנהגממהר"ם אלאשקר התחיל השינוי.
את מהרלבח אני מכיר... וגם אני מכיר סמ"ג שהרדבז והרמך והבית יוסף הבינו אחרת.וז"ל הרלב"ח שם- אחרי שהביא את שיטת ר"ת כתב בזה"ל:
"אבל לדעת הרמב"ם נראה שאין זה אמת שאם כן היה לו לפרש אי זה דבר מזה, ולדעתו פירוש משתשקע החמה רוצה לומר מיד אחר שתסתר גוף החמה מעינינו" וכו'.
ועוד בהמשך שם- "גם דברי הרמב"ם ז"ל מבוארים על פי זה, ודעתו היא שלעניין שבת וכל דבר חומרא כמו בזב, בין השמשות מתחיל משתשקע החמה" וכו'.
ואז מתחיל לבאר ברמב"ם- את עניין הכוכבים שיש הבדל בין שבת ושאר דברים, מאשר קדוש החודש.
ולעיל בתגובות למעלה- הבאתי תמצית דבריו למה בקדוש החודש זה שונה, קחנו משם.
הרי לך- בפשטות, דהרלב"ח מבין ברמב"ם הכי, בלא לראות שום תשו' גאונים, אלא זה הפשטות ברמב"ם שמהשקיעה מתחיל בין השמשות, וכשיצאו ג' כוכבים הוי לילה, אפי' שזה הרבה הרבה לפני הד' מילין, וכך נהגו כולם בכל השנים בפשטות, לפי הכוכבים הרי הוא לילה לכל דבר, גם אם עבר רק 20 30 דקות מהשקיעה
ברור שהכוכבים קובעים השאלה איזה כוכבים...סימן רלה סעיף א'- זמן קריאת שמע בלילה משעת יציאת שלשה כוכבים קטנים, ובב"י- ביאר שם בשם ר' יונה דמעיקר הדין צריך ג' כוכבים בינונים אלא מאי כיון שלא בקיאין להבדיל בין גדולים לבינוניים נקטינן קטנים.
סימן רמט סעיף ד'- אם קיבל עליו להתענות בער"ש צריך להתענות עד צאת הכוכבים וכו'.
סימן רצג סעיף ב'- צריך לזהר מלעשות מלאכה עד שיראו שלשה כוכבים קטנים ולא יהיו מפוזרים אלא רצופים, ובב"י שם מבואר דרק לענין צאת שבת הצריכו את הרצופים מדין תוספת שבת.
סימן תפט סעיף ב'- אם טעו ביום המעונן ובירכו על ספירת העומר וכו' והמדקדקים אינם סופרים עד צאת הכוכבים וכן ראוי לעשות.
סימן תקסב סעיף א'- כל תענית שלא שקעה עליו חמה דהיינו שלא השלימו עד צאת הכוכבים אינו תענית.
וכן שם סעיף ב'- יש אומרים שמי שרגיל להתענות בעשרת ימי תשובה וכו' אין צריך להתענות עד צאת הכוכבים.
וכן שם סעיף ג'- יחיד שקיבל עליו תענית סתם בערב שבת צריך להתענות עד צאת הכוכבים.
וכן שם סעיף ד'- תענית חלום צריך להתענות עד צאת הכוכבים.
סימן תרכד סעיף ב'- צריך להוסיף מחול על הקודש גם ביציאתו שימתינו מעט אחר צאת הכוכבים
לא אמרתי שמרן נהגאי אפשר לומר בשום פנים ואופן שצאהכ שמרן נהג הוא 20 דקות אחר השקיעה זה חטא והחטאה הגדולה ביותר...
כל העולם לא מעיד על העמדת הפוסקים... מרן וכן כל בני דורו הבינו שצאהכ הוא אחר ממה שכבודו חושב וכך הבינו גם בדעת הרמבם והריף ושאר הראשונים.לא אמרתי שמרן נהג
אלא אמרתי שכל העולם כך נהג ע"פ כוכבים
ומציאות של כוכבים הוא 20 ו 30 דקות אחר שקיעה, וכך נהגו כל העולם
מכל מקום שידברו הן ברי"ף והן ברמב"ם תמיד הקובע והמדד הוא "כוכבים"
ואף פעם לא עמדו לפי שעון ולפי 72 דקות
השעון הכי מדוייק שהשמשו בו הוא היה "הכוכבים"
ותו לא מידי
לא העולם מעידכל העולם לא מעיד על העמדת הפוסקים... מרן וכן כל בני דורו הבינו שצאהכ הוא אחר ממה שכבודו חושב וכך הבינו גם בדעת הרמבם והריף ושאר הראשונים.
גם השולחן ערוך לא עמד עם שעון אלא יסתכל על כוכבים אחרים מהגדרה שלך וכך הבין בדעת הרמבם והריףלא העולם מעיד
אלא הריף והרמב"ם המה מעידים
בכל מקום דיברו לפי כוכבים בכל ההלכות [כולל כל מה שציינתי לעיל] זה מה שקבע
אף אחד לא עמד עם שעון.
ולא צריכים לראות מה הבינו אחרונים ברמב"ם, כי הרמב"ם פירש דבריו הדק היטב, ואין לי עניין להסתכל מה אחרון זה הבין ברמב"ם
כי בכל דבר יש שני צדדים, וגם ברמב"ם עצמו הבינו אותו כפשוטו הרבה מן האחרונים וכן ברי"ף.
[והכי פשוט כמו שהעיד בנו של הרמב"ם גופיה, בדעת אביו, אז אין לי צורך מה הבינו פלוני וכו' ברמב"ם]
והמבחן הקובע- הוא המציאות, שכך נהגו כל הדורות לפי כוכבים וכפשטות הרמב"ם והרי"ף
ואיה"נ- אם יש כמה אחרונים שעשו לפי שעון, לא זה קובע את המנהג
לא הבנתי דבריךגם השולחן ערוך לא עמד עם שעון אלא יסתכל על כוכבים אחרים מהגדרה שלך
אתה חושב שצאת הכוכבים הבנונים הוא לאחר עשרים דקות. ומרן סבר שהוא אחר 72 דקות.לא הבנתי דבריך
אין מה לחשובאתה חושב שצאת הכוכבים הבנונים הוא לאחר עשרים דקות. ומרן סבר שהוא אחר 72 דקות.
כנראה של קראת הייטב את הודעתיאין מה לחשוב
יש מציאות של נראות, והמציאות היא זה שקבעה, והמציאות שאחרי 20 דקות יש כוכבים והכי הכי הכי הרבה 40 דקות יש כבר אין ספור כוכבים
[לא החכמה לראות אצלינו בעיר שיש תאורה, צא לטבע שאין תאורה כמו פעם, ותראה אחרי 40 דקות שלל דשלל של כוכבים בכל הסוגים והגדלים]
שמרן כתב את כל ההלכות שלעיל ע"פ כוכבים הוא לא כתב זאת לפי הסוד או לפי חכמת האיצטגננות אלא ע"פ המציאות והנראות.
כך שטכנית- זה הכלי שהיה לפי כל העולם, ולא ע"פ חכמה מסויימת
אלא הכוכבים הם כוכבים מסוימים כמו שהביאו כמה ראשונים וכן כתב הגינת ורדים ומהרם קאזיס שלסברת רת הכוכבים צריכים להראות היכן שסימני הכסיף נאמרו היינו באופק המערבי.
ואם תשאלי היכן הכוכבים? איני יודע מכיון שאני לא יכוח לבדוק באופן מציאותי מכיון שאני מוגבל שהרי מהמקום שאני נמצא בו אפילו בלב הלילה אולי אני יראה 30 כוכבים שבאמת היה אפשר לראות אלפי כוכבים.
לכן צריך לחקור ולדרוש ולקחת זמן מסוים לחקור בנגנב מהי המציאות.
מה שכן נתברר שמציאות ההכסיף המבוארת בגמרא תואמת ממש את רת . משאכ השיטה המכונת גאונים אמנה תואמת את המציאות מכיון שיש עד כ15 דקות ואפילו יותר אדמומית..
אצל הספרדים היה ברור שדעת מרן כרת היינו 72 דקות אחר השקיעה.
נראה לי שאנחנו לא משדרים על אותו תדר.צר לי
אבל הכסיף- לפי מה שכתוב הן בגאונים [שצויין לעיל] והן ברבינו פרחיה, ובן במאירי [שג"כ הובא לעיל] שאין הכוונה להחשיך, אלא רק כלפי השתנות האור בשמים.
וכך הוא להדיא בשו"ת גינת ורדים, מעמיד הכי גם את הרמב"ם, וכך מבאר את הסוגייא דהכסיף
לכן הדגשתי, שהכי הרבה 40 דקות מהשקיעה יש שלל גוונים של כוכבים בכל הגדלים, אף אחד לא חיכה יותר מזה, ועמד עם שעון או טלסקופשגם שהפוסקים כתבו על כוכבים אין בזה שום סתירה לשיטת רת דצריל כוכבים בינונים כמו שבארתי בהודעתי הקודמת.