פפושדו וגטיניו, מרן הראש"ל הרב יצחק יוסף שליט"א סומך?

החילוק הטכני בקצרה בין מים רגילים לבין החומר התפחה. (ע"פ עזרת הבינה... וע"ע מש"כ הרב אבישי טהרני בווי העמודים ח"ב סימן כ בטטו"ד)

מבחינה כימית ופיזיקלית, יש הבדל עצום בין "טיפת מים רגילה" לבין מים שנוצרים מהתפרקות של אמוניום ביקרבונט ($NH_4HCO_3$). ההבדל המרכזי הוא הפיזור והמצב הצבירה ברגע הקריטי.
הנה ההשוואה שתעזור להבין למה זה לא אותו דבר:

1. טיפת מים רגילה

• ריכוז: כשאתה מוסיף טיפת מים, היא מרטיבה נקודה ספציפית בבצק. המים האלו "מדביקים" את הקמח ויוצרים רשת גלוטן מקומית.
  • אידוי: המים מתאדים כנוזל שהופך לאדים מבחוץ פנימה.
  • תוצאה: המים האלו לא "מנפחים" את הבצק מבפנים בצורה אחידה, אלא פשוט מרטיבים אותו. אם יש הרבה מים, הבצק יהיה דביק או קשה לאחר האפייה.

2. המים מהחומר הכימי (E503)

כאן קורה קסם כימי. המים לא "נשפכים" לבצק, אלא נוצרים בתוכו מתוך האבקה:
  • פיזור מולקולרי: החומר מעורבב כאבקה יבשה בכל רחבי הבצק. ברגע שהחום עולה, כל גרגר אבקה קטן הופך ל"פצצת גז ומים" מיקרוסקופית.
  • לחץ פנימי: המים שנוצרים מהפירוק הכימי יוצאים יחד עם גז אמוניה ופחמן דו-חמצני. הגזים האלו יוצרים לחץ בתוך הבצק ש"מותח" אותו ומנפח אותו.
  • אידוי מהיר במיוחד: בגלל שהמים נוצרים תוך כדי תגובה כימית אלימה יחסית (פירוק מהיר בחום), הם הופכים לאדים כמעט מיד.

ההבדל בשורה התחתונה:

מאפייןטיפת מים רגילהמים מ-E503 (אמוניום)
מקורחיצוני (נוזל שנשפך)פנימי (תוצר של ריאקציה כימית)
תפקידהרטבת הקמחהתפחה וניפוח הבצק
השפעה על המרקםעלולה להפוך את הבצק לסמיך/דביקהופכת את הבצק לאוורירי ופריך מאוד
שאריותחלקם נשארים כלחות כלואהמתאדים לחלוטין (יחד עם הגזים)

הנקודה המעניינת: המים שנוצרים מהחומר הכימי הם חלק מ"צוות" של גזים. הם לא נמצאים שם לבד כנוזל, אלא כחלק מתערובת של אדים וגזים שבורחים מהעוגייה במהירות עצומה דרך החורים הקטנים שהם בעצמם יוצרים. זה מה שמאפשר לעוגיית פפושדו להיות כל כך יבשה ופריכה למרות שבזמן האפייה נוצרו בה מים.

כל מי שכותב בסגנון הזה אין לו שמץ הבנה באפיית מצות והוא רואה רק מה שמראים לו, אני הייתי בכמה וכמה מאפיות בכשרויות הכי טובות ועדיין יש בעיות ברמה שאפשר לומר שסומכים לכתחילה על ביטולים... למה לא ללכת על הכי מהודר שאין חשש חמץ במשהו, וכי ביטולים זה לכתחילה?! וזה הטענה שלי על מצות יהודה שאם מרן אכל אולי לא היה משהו אחר או להראות שכשר אבל לכתחילה שמרן לא יהדר בדברים הנוגעים לתערובת חמץ?! זה לא קשור לשמורה, פוק חזי כמה בעיות ובעיניי ראיתי הרבה פעמים ואכמ"ל כי כנראה יש כאן חוסר הבנת המציאות...
הפוך: כל מי שכותב בסגנון הזה. ולא מביא רשימת בעיות.... אלא כותב בסתמא שיש בעיות...

הינה סרטון מהיום של הרב אלמוג לוי (לא שנה ראשונה שהוא אומר את זה ד"א)
למי שחסום לו, להלן הציטוט המדויק:
""שאלתי את מורנו ורבנו יצחק יוסף כמה פעמים אמר לי אני ראיתי במו עיני שמרן היה מטבל את הפפושדו בכוס תה בפסח""

הינה סרטון מהיום של הרב אלמוג לוי (לא שנה ראשונה שהוא אומר את זה ד"א)
למי שחסום לו, להלן הציטוט המדויק:
""שאלתי את מורנו ורבנו יצחק יוסף כמה פעמים אמר לי אני ראיתי במו עיני שמרן היה מטבל את הפפושדו בכוס תה בפסח""
ראה כאן...

הרב משה יוסף אומר שמרן אכל
הרב אלמוג לוי אומר שהרב יצחק אמר לו שראה את מרן אוכל
הרב יצחק גדניאן אמר שהוא יחד עם עוד דיין מירושלים ראה את מרן אוכל
כמה עיניים צריך שיראו את מרן שאוכל כדי שיבינו?...

נערך לאחרונה:
שכחת את הרב דוד יוסף, הרב אליהו שטרית הרב צ'יקוטאי

וגם הגר"ד יוסף אמר שמרן אכל

ת"ח שהיה מתגורר בעבר בנתיבות סיפר לי שלפני מס' שנים הגיע אליהם מרן הראש"ל שליט"א למסירת שיעור בהל' פסח, ושאלו את מרן על עניין הפפושדו, וענה להם מרן קבל עם ועדה: "מי שאוכל רבנות יכול לסמוך ע"ז בשופי!". עכ"ד קדשו. וזה הפעם הראשונה שאני שמעתי שמרן שליט"א התבטא כך מחוץ לביתו וחומותיו.​

אתמול בשעת לילה הגיע לידי העלון היקר "ותתענג בדשן" לחכם דוד שלום נקי יצ"ו. ואמנם אין לי את הקובץ להעלאה כרגע, אולם רק אציין שכדרכו בקודש עושה סדר לכל האברכים מבולבלים, אשר אינם יודעים מימינם ומשמאלם ומעדיפים דעה של רב כזה או אחר שאפילו לא ביקר במפעל, על פני דעתם של רבים וטובים ממנו שאחה"מ אך הוא אינו מגיע לקרסולי קרסוליהם. וכתב שם דאליבא דאמת אין לו מה למכור בסוגיא, מאשר רק לזרוע פחד על שום כלום! והאריך הרחיב בזה כיד ה' הטובה עליו כיעו"ש. (אולי הרב @קורסיה יוכל כבר להעלות העלון).

אתמול בשעת לילה הגיע לידי העלון היקר "ותתענד בדשן" לחכם דוד שלום נקי יצ"ו. ואמנם אין לי את הקובץ להעלאה כרגע, אולם רק אציין שכדרכו בקודש עושה סדר לכל האברכים מבולבלים, אשר אינם יודעים מימינם ומשמאלם ומעדיפים דעה של רב כזה או אחר שאפילו לא ביקר במפעל, על פני דעתם של רבים וטובים ממנו שאחה"מ אך הוא אינו מגיע לקרסולי קרסוליהם. וכתב שם דאליבא דאמת אין לו מה למכור בסוגיא, מאשר רק לזרוע פחד על שום כלום! והאריך הרחיב בזה כיד ה' הטובה עליו כיעו"ש. (אולי הרב @קורסיה יוכל כבר להעלות העלון).
לשמיעה. מומלץ לשמוע.

קבצים מצורפים

דיבר על 'מצה עשירה' ולא על פפושדו. ודו"ק ואכמ"ל.
הוא פירט בכוונה שאין יין נסך, ושמנקים הכל עם יין, ושיש טוענים לגבי חומרי התפחה, ושזה לא מצה שמורה וכו' וכו', כדי שלא יחשבו שמדבר על סתם מצה עשירה, אלא דווקא על פפושדו.

הודעות אחרונות

חזור
חלק עליון