• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • הודפס מחדש ע"י 'המרכז למורשת מרן' הספר "ילקוט יוסף - פורים משולש", עם מגילת אסתר בתוספת ביאורים ממנהיג הדור מרן הראש"ל שליט"א. מחיר מיוחד לזיכוי הרבים: 15 ש"ח בלבד. >> לרכישה ישירה באתר לחצו כאן

פאה בשידוכין בעוונה"ר

סטָטוּס
סגור לתגובות נוספות.
אז אם אליבא דחלק מהראשונים אתה מוכרח להודות שהכוונה שמעל השבכה היה עוד כיסוי, א"כ אף אם תאמר שלראשונים האחרים אינו מוכרח כן (וזה אינו, וכנ"ל)
לא חייבים לידחק בכל הראשונים, אם יש כמה ראשונים שצריכים אנו לידחק, אין אנו צריכים לדחוק השאר.
ובפרט- שבשאר הראשונים דסברו שכיסתה את כל שערה [ודלא כשי' ר' ירוחם] הם בעצמם כתבו "תחת הסבכה", ואין לי צורך להוסיף על דבריהם
ואיה"נ, ר' ירוחם שלא כתב "תחת הסבכה" אפשר להעמידו בשני כיסויים מעל, אך בשאר הראשונים דכתבו להדיא תחת הסבכה אין לי צורך להוסיף בדבריהם ועליהם
[וגם אם תמצא ראשון דס"ל כר' ירוחם ואעפ"כ כתבו "תחת הסבכה", דאז נהיה מוכרחים להעמידו בשני כיסויים, מ"מ עדיין אין לנו צורך לידחק בשאר ראשונים]
עיין שוב בלשונות הראשונים הנ"ל ותראה שאי אפשר להסביר כך. כגון רבינו ירוחם הנ"ל הרי כתב קליעה של שיער תלושה "שמערבת" עם שערותיה, והטוש"ע הנ"ל כתבו שזה קליעה "בתוך" שערה.
לא התכוונתי שזה כמקרה של הר"ם אלאשקר אחת לאחת, אלא כעיקרון של הר"ם אלאשקר
והיינו- כיון שרוב שערה מכוסה באופן שעשו זאת וקשרו את זה עם שערותיה
ממילא סגי בסבכה בלבד ע"ג ולא נצריכה עוד כיסוי עליו
א. מה שכתבת "דזה ודאי דאורייתא", ליתא,
לא ודאי דאו' אל צד דאו' וקרוב יותר לדאו' וספיקא דדת משה, ואינו כנידו"ד שהוא הרבה יותר קל ורחוק
הוכיח שאין דברי המהר"ם אלאשקר אמורים אלא לגבי גילוי בתוך הבית, וכן כתבו הרבה אחרונים,
בכל דבר יש שני צדדים, ומאידך ישנם הרבה אחרונים דהבינו דבריו גם על רה"ר, וממילא אין לנו לכפות השיטות האלו על אחרים, ואם לך נח בשיטות הללו, לאחרים ניחא בשיטות האחרות
 
נערך לאחרונה:
יש לי אחות בשידוכים בחורה מיוחדת במינה, פשוט הכל בכל מכל כל וכו' וכו'
עלתה הצעה של בחור מצוין מישיבת רכסים, אך דא עקא הוא רוצה שהיא תשים פאה רק בשבתות כשהיא נמצאת בצד שלו, בגלל סגנון משפחה וכו'
מה דעת תורה של רבינו בעניין כזה, זה שייך בכלל? יש צד להקל בזה? או שלא נגשים כלל ועיקר? המצב בשוק די יבש לצערינו. (אגב, שדכנים של בחורים ספרדים טובים למי שיש, גם יעזור)
על זה היה דווה ליבנו, פעם בחורים טובים ואיכותיים היו מחפשים מישהי ללא פאה, היום הבחורות צריכות לחפש בחור שלא רוצה פאה. רח"ל. אוי מה היה לנו.
ולענינינו.
יישר כח גדול מראש.
הדבר פשוט לכל בר דעת (והפלפולים מיותרים) שאם זו הסיבה היחידה המונעת את השידוך, אין להתחשב בכך אלא להתקדם.
עם זאת, בחור מצוין אחרי הכל הוא עדיין בחור בתחילת דרכו בענייני בניית הבית, ובע"ה יבנה את ביתו על עדני התורה ובטוחני שאם אמת הדבר שהוא בחור מצוין ובעל מידות טובות ואשתו גם כן, ימצאו את הדרך במוקדם להתמודד עם "סיבת המשפחה" ולהתגבר על הפאה בהמשך, כי הדבר שהוא הפך רצון השם הטהור הוא לעשות דברים בגלל סגנון המשפחה וכו', אבל ההתמודדות הזו מצריכה מעט סבלנות מול בני המשפחה, את זה רוכשים רק לאחר הנישואין.
 
הדבר פשוט לכל בר דעת (והפלפולים מיותרים) שאם זו הסיבה היחידה המונעת את השידוך, אין להתחשב בכך אלא להתקדם.
יפה. בוא נגנוז את כל תורת רבותינו. יש לנו פוסק חדש. פעם זה היה נושא לשאלה לדיון לשאלת רב והיום ככה פשוט.
עם זאת, בחור מצוין אחרי הכל הוא עדיין בחור בתחילת דרכו בענייני בניית הבית, ובע"ה יבנה את ביתו על עדני התורה ובטוחני שאם אמת הדבר שהוא בחור מצוין ובעל מידות טובות ואשתו גם כן, ימצאו את הדרך במוקדם להתמודד עם "סיבת המשפחה" ולהתגבר על הפאה בהמשך, כי הדבר שהוא הפך רצון השם הטהור הוא לעשות דברים בגלל סגנון המשפחה וכו', אבל ההתמודדות הזו מצריכה מעט סבלנות מול בני המשפחה, את זה רוכשים רק לאחר הנישואין.
מי אמר לך מאיפה זה בא? אולי ה' דווקא כן רוצה שלא תהיה שונה מהמשפחה שלך? (כמובן כל עוד לא מדובר על עבירות. ובנושא שלנו זה לשאלת רב)
 
לא חייבים לידחק בכל הראשונים, אם יש כמה ראשונים שצריכים אנו לידחק, אין אנו צריכים לדחוק השאר.​

א. גם אליבא דשאר הראשונים אתה מוכרח לפרש כן בגמרא בדף נז: לגבי מה שכתוב שהאשה יוצאת "בשבכה" המוזהבת, והרי לא מדובר שם שיצאה עם פאה והיאך היה לה "רק" שבכה שהיא מנוקבת וכמו שכתבת??? על כרחך שאין שום סרך ראיה מדיוק קלוש זה.

השבכה היא רק הכיסוי הראשוני שתופס ומקבץ את שערותיה [כמ"ש רש"י בשיר השירים (ד, א): צמתך, לשון דבר המצמצם השער שלא יפריח לצאת, וזו היא השבכה. עכ"ל].

ומעתה פשוט שגם ממה שכתוב שמעל הפאה היה שבכה לא שייך כלל לדייק שלא היה מעל השבכה שום כיסוי, דאה"נ היה שבכה והיה עוד כיסוי המכסה את הנקבים שבשבכה.

ב. באמת זה לא נקרא 'דוחק' כלל. אם אני אומר לך שיצאתי לרחוב עם גופיה "מתחת לחולצה" זה אומר שמעל הגופיה יש לי "רק" חולצה ואין לי מעיל?... ממש לא. גם כאן אין שום ראיה שמה שכתוב שהפאה היתה "תחת הסבכה" הכוונה שמעל הפאה היה "רק" סבכה. עכ"פ, בשביל להתיר דבר חידוש זה צריך ראיה ברורה, לא דיוק קלוש זה שאין לו שחר וכנ"ל.

ג. בכלל, כל מה שאתה מנפנף במה שכתוב שהפאה היתה "תחת הסבכה", באמת יש רק שני ראשונים בלבד שכתבו מפורש "תחת הסבכה", והם תוס' ר"י הזקן (שבת סד:) וספר הנר (שבת סה.), והם עצמם כתבו באותו מקום שזה היה כדי שתיראה "בעלת שיער". ולשיטתך אדרבה על ידי הפאה ניכר לכל שאין לה שיער, שהרי אם היה לה שיער לא היתה יוצאת בצורה כזו אלא בכיסוי על גבי השבכה. אלא על כרחך - שבאמת מעל הסבכה היה עוד כיסוי גם למי שהיה לה פאה נכרית, רק שהיה חסר לה בליטת השיער, ולכן שמה שיער מתחת וע"י כן נראה כאילו היא בעלת שיער. [וכל שאר הראשונים כתבו סה"כ שהפאה היתה תחליף לשיער, ורק אנו מדייקים מזה שמשמע שזה היה תחת הסבכה, אבל הם לא כתבו את זה במפורש שתוכל לדייק משהו מדבריהם].

ד. גם אם יהבינא לך טעותיך, שהפאה היתה רק תחת הסבכה, מנין לך שבלי השבכה האיסור הוא רק דת יהודית? דלמא צריך את השבכה גם בשביל הדת משה.

ה. מדברי הראשונים מבואר שטעם האיסור מעיקרו הוא מצד פריצות, אפילו שלכאורה כולן יכלו שלילך מגולות ראש וממילא יהיה פחות הרהור, משום שסו"ס עדיין זה פריצות. ומבואר בדבריהם גם שזה לא נחשב טעמא דקרא. וא"כ פשוט שהוא הדין והוא הטעם באיסור חבישת פאה (עי' בכל זה באריכות בבגדי קודש עמ' רמד והלאה).
ובפרט- שבשאר הראשונים דסברו שכיסתה את כל שערה [ודלא כשי' ר' ירוחם] הם בעצמם כתבו "תחת הסבכה", ואין לי צורך להוסיף על דבריהם​

ראה לעיל בסמוך אות ג, ותראה עד כמה אין שחר לדיוק זה.
לא ודאי דאו' אל צד דאו' וקרוב יותר לדאו' וספיקא דדת משה, ואינו כנידו"ד שהוא הרבה יותר קל ורחוק​

למה ספיקא דדת משה, בגמ' (כתובות עב.) מבואר שרק כל הראש הוא דאורייתא. מהיכא תיתי לומר שפאה שעושה את אותה פעולה כמו שערה, יהיה רק דת יהודית? ואיך שייך לדמות זאת למעט שערות היוצאות מהכיסוי? אתמהה.
בכל דבר יש שני צדדים, ומאידך ישנם הרבה אחרונים דהבינו דבריו גם על רה"ר, וממילא אין לנו לכפות השיטות האלו על אחרים, ואם לך נח בשיטות הללו, לאחרים ניחא בשיטות האחרות​

א. רבים מהאחרונים לא ראוהו כלל בפנים אלא רק במה שהבינו במג"א, וכמו שכתב בספר מטעי משה שבתוך ספר פרדס הבינה ריש עמ' עא "דלפי שלא ראו בגוף התשובה באו לידי טעות זה, כי באמת הוא לא התיר רק לאשה בביתה" וכו', עי"ש. וכיו"ב כתבו בשו"ת איש מצליח (ח"א או"ח ס"ס כד) על המג"א, וכן בשו"ת תפל"מ הנ"ל. וגם אלו שראוהו בפנים כנראה שלא דקדקו בזה כ"כ, וראה בלב העברי (דף עח בהערה) שכתב "שוב עיינתי באותה תשובה 'היטב' ומצאתי בהדיא באמצע תשובה שדן רק בחצר שאין בו דין פרוע ראש דאורייתא כגמ' דילן". ומשמע שבתחילה לא דקדק בזה כ"כ, ורק אח"כ נתן אל ליבו לזה. א"נ סברו כפי שביארו הברכת יהודה או הדעה חכמה שהבאתי בקובץ הנ"ל בהערה, אך כבר נתבאר שם דבמחכ"ת אין דבריהם נכונים כלל בכוונת המהר"ם אלאשקר. עי"ש בדברים ברורים.

ב. כבר כתבתי לך שאין נידון המהר"ם אלאשקר קשור לנידו"ד. כי אנו דנים על דבר שנהגו כלל ישראל בימי קדם להחמיר בו, האם זה יכול להשתנות, ולזה כתבתי שבראשונים ובאחרונים מבואר שאינו יכול להשתנות. משא"כ המהר"ם אלאשקר דן על דבר שנהגו להקל בו כבר בימי קדם, וכמו שכתב שם "ובודאי כי כן היו נוהגות בנות ישראל בימי חכמי המשנה והתלמוד ז"ל". וא"כ מזה עצמו שלא נהגו להקפיד בזה כל ישראל בימי קדם מוכח שאינו אסור מן הדין, שהרי אם זה היה אסור מעיקר הדין מדוע יש מקומות שנהגו להקל בזה אף בדורות המתוקנים, ולכן היכא דנהוג נהוג, משא"כ בדבר שהקפידו בו כלל עם ישראל, אי אפשר להמציא שזה היה רק חומרא בעלמא ותלוי במנהגי המקומות ועפי"ז להצדיק מנהג שלא היה בדורות המתוקנים. ופשוט.
 
א. גם אליבא דשאר הראשונים אתה מוכרח לפרש כן בגמרא בדף נז: לגבי מה שכתוב שהאשה יוצאת "בשבכה" המוזהבת, והרי לא מדובר שם שיצאה עם פאה והיאך היה לה "רק" שבכה שהיא מנוקבת וכמו שכתבת??? על כרחך שאין שום סרך ראיה מדיוק קלוש זה.
יש הבדל עצום ורבתי, בין אם כותבים רק סבכה סתם,
ולבין אם "מפרטים" ואם נכנסו כבר לפרט, "פאה תחת הסבכה", א"כ אין לנו להוסיף על מה שפרטו
אינו דומה סתמות, לפירוש, ואם הראשונים פרשו פאה תחת הסבכה סימן מובהק הוא, דסגי בהכא.

גם אם יהבינא לך טעותיך, שהפאה היתה רק תחת הסבכה, מנין לך שבלי השבכה האיסור הוא רק דת יהודית? דלמא צריך את השבכה גם בשביל הדת משה.
לא ולא- דהא שערותיה נראין מהחורים, דעל כרחך דהפאה היא כיסוי לדאו', ומה שהצריכו סבכה זה מדרבנן להיכרא וכד', וחזרנו לדת יהודית כדת וכדין דאזלינן בתר מנהגא [וכלעיל שכאן זה יותר קל שאר הדרבנן דכאן אין בו צד דאו' ואין בו אף ספיקא].

רבים מהאחרונים לא ראוהו כלל בפנים אלא רק במה שהבינו במג"א, וכמו שכתב בספר מטעי משה שבתוך ספר פרדס הבינה ריש עמ' עא "דלפי שלא ראו בגוף התשובה באו לידי טעות זה, כי באמת הוא לא התיר רק לאשה בביתה"
העיקר שאתה ראית אותו בפנים ב"ה.
כל זה בגדר "משאלות לב" גרידא, לא ראוהו בפנים... אין צורך אפי' להגיב.
מ"מ- מלשונו נראה ברור דלאו שמיה ערווה ממה שחוץ לצמתה וממילא אין הבדל בין ביתה לבין רה"ר כי אין בזה ערווה, [אמרת שעיינת בו בפנים, לא נראה לי, אם אתה אומר את מה שאמרת]

כבר כתבתי לך שאין נידון המהר"ם אלאשקר קשור לנידו"ד. כי אנו דנים על דבר שנהגו כלל ישראל בימי קדם להחמיר בו, האם זה יכול להשתנות, ולזה כתבתי שבראשונים ובאחרונים מבואר שאינו יכול להשתנות. משא"כ המהר"ם אלאשקר דן על דבר שנהגו להקל בו כבר בימי קדם
שום קדם ושום...
אין הבדל בין זמנו של "השלטי גיבורים" ולבין "הר"ם אלאשקר"
הם היו באותו דור [פחות או יותר].
ושניהם דיברו על "המנהג", ואין הבדל, והוו שניהם "מימי קדם" [כלשונך]
 
יש הבדל עצום ורבתי, בין אם כותבים רק סבכה סתם,
ולבין אם "מפרטים" ואם נכנסו כבר לפרט, "פאה תחת הסבכה", א"כ אין לנו להוסיף על מה שפרטו
אינו דומה סתמות, לפירוש, ואם הראשונים פרשו פאה תחת הסבכה סימן מובהק הוא, דסגי בהכא.​

לא מובן כלל מה אתה רוצה, וכי נראה לך שהראשונים יתחילו לפרט את כל מה שיש לה מעל הראש??? הם באו לומר לך סה"כ מדוע לדעת שמואל (שבת נח.) פאה נכרית אסורה ברשות הרבים, הרי כמו שכיפה של צמר מותר כי הוא מתחת הסבכה ואין חשש שתגלה את ראשה - הוא הדין פאה דמאי שנא, מה הקשר שיפרטו לך מה יש עוד מעל השבכה?

במחילה, אבל אין לזה שום שחר. ותמהני עליך שאתה נתלה בקנה רצוץ של דיוק קלוש ומופרך כזה.

וכבר כתבתי לך שאותם שני ראשונים שכתבו "תחת הסבכה", כתבו באותו מקום שזה היה לבעל מום כדי שתיראה "בעלת שיער". ולשיטתך אדרבה על ידי הפאה ניכר לכל שאין לה שיער, שהרי אם היה לה שיער לא היתה יוצאת בצורה כזו אלא בכיסוי על גבי השבכה.
אלא על כרחך - שבאמת מעל הסבכה היה עוד כיסוי גם למי שהיה לה פאה נכרית, רק שהיה חסר לה בליטת השיער, ולכן שמה שיער מתחת וע"י כן נראה כאילו היא בעלת שיער. [וכל שאר הראשונים כתבו סה"כ שהפאה היתה תחליף לשיער, ורק אנו מדייקים מזה שמשמע שזה היה תחת הסבכה, אבל הם לא כתבו את זה במפורש שתוכל לדייק משהו מדבריהם].

אבל כדרכך - התעלמת מזה לחלוטין. חבל שזה הרמה.
לא ולא- דהא שערותיה נראין מהחורים, דעל כרחך דהפאה היא כיסוי לדאו', ומה שהצריכו סבכה זה מדרבנן להיכרא וכד', וחזרנו לדת יהודית כדת וכדין דאזלינן בתר מנהגא [וכלעיל שכאן זה יותר קל שאר הדרבנן דכאן אין בו צד דאו' ואין בו אף ספיקא].​

לא ענית כלום. אכן, שערות הפאה נראין קצת בין הנקבים, אבל עדיין יש סבכה מעל, וזה עצמו [הסבכה] פותר את האיסור של הדאורייתא. ואף שמדת יהודית נהגו להוסיף על כיסוי מנוקב עוד כיסוי, בזה לא נהגו כי סו"ס השערות הם פא"נ, אבל מנלן שפאה לבד היא מספיקה בשביל הדאורייתא? [כלומר אתה מקסימום יכול להוציא מכאן שאין מנהג מדת יהודית להחמיר לשים כיסוי על כיסוי מנוקב כאשר יש פאה מתחת, אבל בלי סבכה יתכן שיש עדיין איסור דאורייתא].

ובלא"ה, כל זה אליבא דההמצאות שלך. וכבר כתבתי שאין לזה שום בסיס ושום אחיזה כלל ועיקר. וכנ"ל.
העיקר שאתה ראית אותו בפנים ב"ה.
כל זה בגדר "משאלות לב" גרידא, לא ראוהו בפנים... אין צורך אפי' להגיב.​

לא אני כתבתי שהם לא ראו, אלא הרב מטעי משה (שבתוך ספר פרדס הבינה, נטע יא אות טו, דף ע סע"ב), כתב (הודפס לפני כ-200 שנה) כתב כן, וכנ"ל.

ואעתיק את לשונו המלא: וז"ל: ובאמת שקר בימינם, כי לא יעלה על לב איש שהרב אלשקר יתיר דבר כזה, וחס ליה לאותו צדיק מזה, אך הקולר תלוי על הנמהרי לב, ולפי שלא ראו בגוף התשובה באו לידי טעות זה, כי באמת הוא לא התיר רק לאשה בביתה. עכ"ל. עוד שם (עג ע"א): וגם מדברי התשובה הלזה [מבואר] שרק בתוך ביתה הוא מתיר, כמו שכתב וז"ל: ובואו ונצווח על אלו האוסרים אותו שער לאשה בתוך ביתה, וכו'. עכ"ל.

ואתה כותב "אין צורך אפילו להגיב"?

עכ"פ גם בלי הדיוק מלשונותיו שמוכח כן (וכפי שכתבתי בתשובה הנ"ל כמה וכמה הוכחות, עי"ש), גם כן מוכח מהמציאות, ואת זה בודאי לא ידעו כולם מה היה המציאות בעירו של המהר"ם אלאשקר.

והיינו שמהר"ם אלאשקאר כתב תשובה זו בהיותו בעיר תלמסאן שבמרוקו (ואמנם היום היא נחשבת שהיא בתוך אלג'יר אבל בתחילה היתה בכלל מרוקו, דרק כשכבשוה הצרפתים ספחוה לאלג'יר, כמ"ש הגר"י משאש באוצר המכתבים ח"ב מכתב תתקלח, ועכ"פ גם באלג'יר נראה שנהגו כמו במרוקו), וכמו שכתב בראש התשובה שם, והרי ידוע שמקדם במרוקו נהגו בכיסוי גדול העוטף את ראשה ורוב גופה עד לבוא הצרפתים (כמ"ש בשמ"ש ומגן ח"ב עמ' רמח), וזמן המהר"ם אלאשקר היה ודאי קודם בוא הצרפתים לשם (עי' אוצר המכתבים שם מכתב תתקמז), א"כ נמצינו למדים שהשערות היוצאות לפני הצדעיים היו מכוסים בבגד הגדול במקומו של המהר"ם אלאשקר, כמו בבגדד ובג'רבא (עי' להלן), ועל כרחינו לא נתכוין אלא לגילוי השערות הללו בבית וכפי שנתבאר.

ומה שקשה לקבל את זה הוא משום שבזמנינו הכל השתנה, ועיקר הדיבור בציבור הוא על הלבוש בחוץ וכו'. בפרט, שאם מסבירים שהכוונה שהוא התיר לגלות מעט שיער רק בביתה, אנו מדמיינים שהכוונה שכשהיא יוצאת לחוץ היא אוספת את המעט שיער הזה ומכניסה לכיסויה וכן כשהיא חוזרת היא שוב פעם פורעת את הקליעות הללו לחוץ וכו'. ולכן זה עלול להשמע קצת דוחק – שכל פעם היה מכניסה את צמותיה מתחת לכיסוי וכדומה בזמן שהוא לא כתב מזה כלום. אבל באמת כבר ביארנו לעיל, שבחוץ היה בגד מיוחד העוטף את הכל, ועי"ז גם הצמות היו מתכסות בנקל. [ואז עיקר הדיבור היה על הלבוש של הבית, אבל בחוץ מאן דכר שמיה, דהכל היה עטוף בבגד הנ"ל].

ויש לדעת עוד, שעניין השיער היוצא סמוך לאזניים למעלה ידוע גם בדברי הבא"ח [רק ששם מוזכר שעשו אותו צמות קלועות ואילו מדברי מהר"ם אלשקר משמע שלא היו עושים אותו צמות, זכר לחורבן], שכתב (ש"ר בא אות יב) בזה"ל: וכן נשים שדרכן לעשות שער ראשם קליעות משתלשלין לאחוריהם, כיון שדרכן בכך מותר לקרות כנגדן. עכ"ל. והיינו שמעל האזניים היו מוציאות שיער קלוע כ'צמות' ומשתלשלות אחורנית וחוזרות ונכנסות מתחת לכיסוי מאחורה, כפי שניתן לראות בתמונות מנשות בגדד באותה תקופה [אשר הראה לי הרב יעקב זמיר, ראש מכון מורשת יהדות בבל]. ואפ"ה כל זה היה היה בבית וכדומה, אבל ברשות הרבים הכל היה מכוסה, ולא ראו את אותן צמות כלל. ויודע אני שיהיו כאלו שיטענו על דברים אלו שאין זה אלא 'אוקימתא' בדברי הבא"ח ואינו מוכרח וכו', אבל באמת זו לא אוקימתא כלל, אלא זו 'מציאות' שהיתה פשוטה בזמן ובמקום הבא"ח בלי שום ספק כלל, כפי שאמר לי ראש מכון מורשת יהדות בבל הנז' (והוסיף שבחוץ כולן היו מתעטפות כן, ולא רק הצנועות ביותר וכדומה), וכן ניתן לראות זאת בתמונות כאמור, וממילא ברור ופשוט שלזה נתכוין הבא"ח בדבריו הנ"ל. וכן מבואר בעוד כמה מקומות בדברי הבא"ח גופיה, וכפי שהארכתי בבגדי קודש (עמ' שמב-שמה), עי"ש באורך
בדברים ברורים.

וכן כעין זה נהגו הנשים בעיה"ק ג'רבא, כפי שתיארה לי סבתי שתחי', שהיו לנשים צמות יוצאות מבעד לכיסוי מעל האזניים, אלא שהצמות לא היו משתלשלות לאחור לכיוון העורף להיכנס שם במטפחת (כאשר היה בבגדד וכנ"ל), אלא היו יורדות מאחורי אזניה ומשתלשלות על הכתף מקדימה (וזה כעין התיאור של המהר"ם אלאשקר הנ"ל, אלא ששם כתב שהן משתלשלות על הצדעיים ולא מאחורי האזניים). מיהו כל זה היה בבית וכד' וכן לכלות בשבעת ימי המשתה (ולהם היו מוסיפים לשים מטבעות על גבי הצמות), משא"כ בחוץ הכל היה מכוסה לגמרי ולא היו רואים את הצמות. ולצאת בלא כיסוי כזה - היה בבחינת 'מאן דכר שמיה', והיוצאת בלא זה – מרגישה כאילו היא לבושה חצי בגדים וחצי ערום.

וא"כ, מכיון שראינו בכמה מקומות שידוע שנהגו באותן קליעות היוצאות מחוץ לכיסוי, ואפילו הכי זה היה בתוך הבית בלבד, ובחוץ זה היה מכוסה, אזי אין שום פלא לפרש כן גם בדברי המהר"ם אלשקר, ואדרבה הכי מסתברא. וכל שכן כאשר מתבאר להדיא בתוך דבריו כן, וכן מוכח מהמציאות שהיתה בזמנו, וכנ"ל.
שום קדם ושום...
אין הבדל בין זמנו של "השלטי גיבורים" ולבין "הר"ם אלאשקר"
הם היו באותו דור [פחות או יותר].
ושניהם דיברו על "המנהג", ואין הבדל, והוו שניהם "מימי קדם" [כלשונך]​

זו הפעם העשירית שאתה מתעלם ממה שאני כותב,

מה הקשר בין השלטי גיבורים למהר"ם אלאשקר? השלטי גיבורים קאי על מנהג שהונהג בזמנו, המהר"ם אלאשקר קאי על מנהג שנהגו עוד בדורות המתוקנים - בזמן הש"ס, וכמו שכתב להדיא: "ובודאי כי כן היו נוהגות בנות ישראל בימי חכמי המשנה והתלמוד ז"ל". וא"כ מזה עצמו שלא נהגו להקפיד בזה כל ישראל בימי קדם - בזמן הש"ס - מוכח שאינו אסור מן הדין, שהרי אם זה היה אסור מעיקר הדין מדוע יש מקומות שנהגו להקל בזה אף בדורות המתוקנים, ולכן היכא דנהוג נהוג, משא"כ בדבר שהקפידו בו כלל עם ישראל, ורק נפרץ בזמן השלטי גיבורים (וכתב המגן גיבורים בסי' עה שזה נפרץ על ידי שלמדו מן הגויים!) אי אפשר להמציא שזה היה רק חומרא בעלמא ותלוי במנהגי המקומות ועפי"ז להצדיק מנהג שלא היה בדורות המתוקנים.

@ממרן עד מרן - נמאס לי להגיב על דברים שאתה לא קורא ולא שם לב למה שאני כותב. בבקשה ממך, אם יש ברצונך להגיב על מה שאני כותב, תעיין היטב במה שאני כותב ואח"כ תגיב.

 
נמאס לי להגיב על דברים שאתה לא קורא ולא שם לב למה שאני כותב. בבקשה ממך, אם יש ברצונך להגיב על מה שאני כותב, תעיין היטב במה שאני כותב ואח"כ תגיב.
אמת ויציב
מיצינו ומצאנו ויצאנו.
הבהרת את דבריך לכל דכפין, וכנ"ל גם אני הבהרתי דבריי.
לא מוצא טעם להשיב על מה שכתבת, מלבד "לחזור עוד פעם ועוד פעם"
הגיע הזמן והעת, ל- "והב בסופה"
"והאמת והשלום אהבו"
 
רק צריך לשים לב, שהרבה רבנים לא יודעים מימינם ומשמאלם בסוגיא זו. רק נסמכים על מה שסו"ס יש הרבה שמקילים בזה וכו', ולא יודעים שבדברי הראשונים אין להיתר פאה נכרית שום בסיס. וכל אותם 'אחרונים' שהתירו נסמכו על השלט"ג שהבין שהפא"נ של הש"ס היתה מגולה

אכן צריך לשים לב שהרבה רבנים לא יודעים מימינם ומשמאלם, ולא מבעיא סתם רבנים שלא עסקו בסוגיא מימיהם ורק מחמירים כי מקובל להחמיר, אלא גם רבנים המצהירים שכביכול למדו את הסוגיא, בפרט אברכים צעירים, ואליבא דאמת אין להם שמץ של מושג, עד שהם יכולים לכתוב משפט כזה שסבכה היא קלתה, וקלתה היא סל, ומעל הסל יש "כיסוי גמור":

סבכה היא קלתה, ושרי לצאת כך לרה"ר כשיש עליה כמין סל??? הרי קלתה היא כעין סל, ומעל אותו כעין סל צריך כיסוי גמור

וראשית צריך לדעת שמעל הסבכה לא היה שום כיסוי, וזה ברור ופשוט.

וכן משמע מהגמ' שבת (דף נ"ז): "יוצאה אשה בסבכה המוזהבת", ללא רדיד מעליה.

וכן משמע מהריטב"א (שם דף נז.) וזה לשונו: "דכיון שאינם תפורים בסבכה יכולה להורידן מבלי שתסלק הסבכה מעל ראשה, שלא תהא מגולה ראשה".

וכן משמע מהריטב"א (שם דף ס.) וזה לשונו, "ור"י ז"ל פירש שתוחבת המחט כדי שתתפוס הסבכה כשהיא רחבה, וכדי שלא תפול הסבכה ויתגלו שערותיה".

וכן משמע מתוס' הרא"ש (שם) וזה לשונו: "הואיל ואשה אוגרת בה שערה, פי' שתוחבת המחט בתוך השבכה ואוגרת השבכה כדי שלא יפלו שערותיה חוץ לקישוריה".

וכן משמע מהר"ן על הרי"ף שם (דף כו:) שכתב וזה לשונו, "סבכה. קופיא, דאי שלפה לה מגלה ראשה".

וכן משמע מהמאירי (שם דף נז.) שכתב וזה לשונו, "ומ"מ כשהם תפורים עם השבכה והוא כלל קשורי הראש אין בה חשש שלא תטול כל השבכה מראשה עד שיתגלה כל שערה ברה"ר".

וכן משמע בראב"ן (שבת סי' שמ"ז): "בסבכה ליכא למיחש שתהלך בה ד' אמות ברה"ר, שהרי לא תלך בגילוי הראש". ואם היה רדיד עליה, לא היתה מגלה ראשה, אלא שולפת את הסבכה תחת הרדיד והולכת עם הרדיד.

וכן משמע מרבי עובדיה מברטנורא (שבת פרק ו') וזה לשונו: "שאינה נוטלת השבכה מראשה ברשות הרבים, שהרי היא מגלה שערה".

וממילא לפ"ז נדחים דבריו של הבאר שבע במה שכתב "בפאה נכרית מכוסה תחת הסבכה, ועל ראשה רדיד", כי לא כיסו את הסבכה ברדיד.

וכמו כן יש לדחות את דבריו גם לאידך גיסא, שאפי' אם תאמר שלבשה פאה תחת הסבכה, הרי עדיין נראות שערות הפאה מבין נקבי הסבכה (כדאיתא בפירוש המשניות לרמב"ם דלקמן), ואם אסור לצאת בפאה לרה"ר, מהיכי תיתי לצאת בפאה תחת הסבכה, והרי נראות שערות הפאה דרכה, והדבר אסור אליבא דהפוסקים האוסרים פאה, כמו שאסור בשיער. ואם תקשה, אם כן שתצא בפאה לבד ללא כיסוי סבכה מעליה. י"ל שכיון שלא נהגו בזה, היו שייכים הטעמים לאסור. אך מכל מקום מוכח שאין דין ערוה בשיער תלוש, כדברי הש"ג.

אך כל זה לשיטת הבאר שבע, והאחרונים ממילא דחו דבריו בכמה וכמה אופנים. אבל אליבא דאמת, הפאה בזמן חז"ל לא שימשה ככיסוי ראש אלא כתוספות שיער (או כתחליף שיער) לצמה שהוציאו כל הנשים מהכיסוי, ואם על השיער חבשו כיפת צמר, ממילא גם על הפאה חבשו כיפת צמר, שהרי לא יתכן שהנשים בעלות המום יצאו דופן מכלל הנשים.
 
שנית, לגבי קלתה והציור המגוחך שציירת שהאשה לובשת רדיד גדול המכסה את הסל שעל ראשה.

אמנם רש"י פירש בכתובות (דף ע"ב) שקלתה הוא "סל שיש לו מלמטה בית קיבול להולמו בראשו ובית קיבול מלמעלה לתת בו פלך ופשתן", וכנראה פירש כן ע"פ דברי הגמ' (בבא מציעא דף ט') "קלתה מינח נייחא, ואיהי דקא מסגיא מתותה", ומוכח שקלתה הוא סל עם בית קיבול למעלה ולמטה, המונח על ראשה, והבין רש"י שהוא גם משמש ככיסוי ראש מחצר לחצר דרך מבוי.

אבל מדברי הרמב"ם בפירוש המשניות (גיטין פרק ח') שפירש "קלתה - כלי שהנשים מקבצות בו מה שהן טוות" ולא הזכיר שמניחתו על ראשה, וכן מפירוש רע"ב שם: "כלי שהנשים נותנות בו מטוה ומחטין", משמע שהוא סל שהאשה מניחה בו כליה, ואין מונח בדוקא על הראש, וכן בגמ' גיטין (דף ע"ח) העמידו שאין הקלתה נמצאת בראשה אלא תלויה עליה או מונחת בין רגליה.

וקלתה המוזכרת במסכת כתובות (דף ע"ב) היא ענין אחר, והיא כיפה של צמר המכסה את ראשה. וכן פירש השיטה מקובצת בכתובות (דף ע"ב), שקלתה היא "כיפה שמנחת על ראשה לכסות בה את השיער". ולשיטתו, נקטה הגמ' לשון קלתה בגלל שהכיפה עגולה כסל, ולא מפני שקלועה כסל. ואע"פ שהיא מכסה כל ראשה, היתה נחשבת לכיסוי ביתי כמו בגדי שינה, והתנאו בה רק בבית ובחצר, וברה"ר היו לובשים עליה סבכה שהיא רשת מחוררת עם נקבים דקים, כדכתב הרמב"ם בפירוש המשניות (מסכת כלים פרק כ"ד): "סבכה, כיסוי שנותנות הנשים על ראשיהן והיא רשת שנקביה דקין מאד, ולפיכך נקראה סבכה כדי שיראה השיער מתחתיה. והיא מפורסמת מאד אצל אנשי ארץ ישראל, שכך מלבושם עד היום".

וכן כתבו הראשונים, שהיו הנשים מכסות ראשן בכיפה של צמר ומעליה סבכה, וכן הוא ברש"י ובר"ן ובר"י מלוניל במסכת שבת (דף נ"ז) "כיפה של צמר - ככובע שתחת השבכה", ועוד שם (דף ס"ה): "למטה מן הסבכה - כגון כיפה של צמר", וכן ברש"י במסכת גיטין (דף כ'), "כיפה - כעין כובע של צמר ונותנות הנשים תחת צעיף קישוריהן", וכן כתב הרשב"א בשם הרמב"ן (שבת דף נ"ז) "כיפה של צמר... תחת שבכה היא" (וביארו שקצת בולטת היא מהסבכה כלפי מצחה).

וכן כתב גם בשו"ת צמח צדק (אה"ע סי' קל"ט): "ועיין עוד בגמ' פרק במה אשה (דף נז:) כמה מיני לבושים לובשת בכדי שלא יגלו שערותיה, האחד כיפה של צמר, ועליה סבכה שמכסה השערות יותר ומתפשטת למטה מהסבכה".

וכן הערוך פירש בערך קלת שקלתה היא כיפה של צמר: "אפילו קלתה נמי אסיר - פי' אף על פי שבשוק כיפה על ראשה לבדה שרי מדאורייתא". וכן פירש בערך כיפה: "כיפה של צמר - פירוש, בגד שמשימה על ראשה האשה בשיער ומקבלת הזוהמא, ועל [ה]כיפה השבכה, והיא קפילא בלעז". וקפילא הוא מלשון קפליטין המוזכר בירושלמי, וכן המאירי בכתובות (פרק ז') כתב שקפליטין וקלתה היינו הך: "קפלוט היינו קלתה שכתבנו שהוזכרה בסוגיא זו בתלמוד שלנו... כעין כובע מבגד גס שצונפת בו בלילה".

וכן ביארו מפרשי הירושלמי שקפליטין הוא מטפחת: בפירוש "קרבן העדה" כתב "קפליטין - שם בגד דק שמניחה על ראשה", ובפירוש "פני משה" כתב "בקפליטין שלה. היא המטפחת שעל ראשה", ובספר "מראה הפנים" הוסיף שדברי הירושלמי הם כדברי הטור, שאע"פ שראשה מכוסה במטפחת תצא בלא כתובה. וכן הסמ"ג (חלק עשה מצוה מ"ח) ביאר דברי הירושלמי בקפליטין שהוא מטפחת, וכן בתשובות מהרי"ט (חלק א' סימן ע"ו).

וכתב בשו"ת "שירת בן הלוי" (סי' י"ג) שמימרא זו בירושלמי (כתובות פרק ז' הלכה ו') היא של ר' יוחנן: "היוצאה בקפלטין שלה אין בה משום ראשה פרוע", וכן בבבלי מימרא זו של ר' יוחנן: "קלתה אין בה משום פרוע ראש", והדעת נותנת שהבבלי והירושלמי התכונו לאותה מימרא של ר' יוחנן.

ומדברי הרמב"ם בפירוש המשניות (מסכת כלים פרק כ"ח) משמע שכיפה ומטפחת היינו הך: "כפח, מטפחת שהנשים לופפות על ראשן". ושם בפרק כ"ט: "וכפח, מטפחת הראש". וכן משמע מדברי הרמב"ם בהלכות סוטה (פרק ג' הלכה ה'): שהסוטה עומדת "בבגדיה וכופח (היינו כיפה, וכן הוא בכמה דפוסים ישנים) שעל ראשה כמו שהאשה בתוך ביתה". והכיפה היתה מכסה שערה, כדמוכח מדברי הרמב"ם בהמשך "ואחר כך כהן אחר בא אליה מכהני העזרה ואוחז בבגדיה מכנגד פניה וקורע עד שהוא מגלה את לבה ומגלה שערה וסותר מחלפות ראשה כדי לנוולה", ומשמע שהיה מסיר הכיפה ממנה ומגלה שערה, וכאשר מובא בגמ' סוטה (דף ח') "כהן נוטל כפה מעל ראשה ומניחו תחת רגליה".

וכן ביאר רבי תנחום הירושלמי (מן הראשונים) בספרו המדריך המספיק (אלמרשד אלכאפי): "מכרה כופח שעל ראשה, כופח שהיה טמא מדרס, מטפחת או צעיף ודומיהן שמניחות הנשים על ראשן".

ונמצא א"כ שלהרמב"ם פירוש קלתה הוא כיפה של צמר שהוא כמטפחת המכסה ראשה היטב, רק החליף את הסבכה הנהוגה בזמנם לרדיד הנהוג בזמנו, והיינו הך, כי שניהם הם סוג של כיסוי נוסף על הכיפה של צמר.

ולפיכך כתב הרמב"ם בהלכות אישות (פרק כ"ד הלכה י"ב) "אלו הן הדברים שאם עשת אחד מהן עברה על דת יהודית: יוצאה לשוק או למבוי מפולש וראשה פרוע ואין עליה רדיד ככל הנשים, אף על פי ששערה מכוסה במטפחת", שזוהי דת יהודית האמורה בגמ', מטפחת (קלתה) ועליה רדיד (סבכה), ואם יצאה במטפחת עברה על דת יהודית.

ובמקום אחר (שם פרק י"ג הלכה י"א) הזכיר הרמב"ם "מקום שדרכן שלא תצא אשה בשוק בכפה שעל ראשה בלבד, עד שיהיה עליה רדיד החופה את כל גופה כמו טלית", ומשמע שיש מקומות שאשה יוצאת בכיפה שעל ראשה בלבד, דהיינו קלתה, ואע"פ כן לא נחשבת כעוברת על דת יהודית, אע"פ שהוא דינא דגמ' שלא תצא בקלתה, ומכאן דייקו האחרונים שדת יהודית תלויה במנהג המקומות.
 
שהפא"נ של הש"ס היתה מגולה, אבל אליבא דאמת מבואר בכל הראשונים שהפא"נ היתה מכוסה

רק שכאשר ציטטת את דברי הראשונים (כמו תוס' ר"י הזקן) שכחת לציין שמוכח מהם בפשטות שהפאה היתה מגולה ברשות הרבים, כי "מחכו עלה" לא יתכן בשום אופן בפאה מכוסה, אלא אם כן תשכנע את עצמך עם תירוצים דחוקים בנוסח

רק שהיה חסר לה בליטת השיער, ולכן שמה שיער מתחת וע"י כן נראה כאילו היא בעלת שיער

וכל הרואה ישחק לו, להניח פאה משיער טבעי על ראשה כדי להגביה הכיסוי, וכמובן שכל זה מופרך לגמרי מדברי הראשונים.

ושם השבתי באריכות על דברי חן וכבוד, שאין לדבריו לא שורש ולא ענף בדברי הראשונים

עוד לא ראינו בשום מקום שהשבת על דברי חן וכבוד. ובינתיים כל מילה שכתבת בנדון הופרכה מכל הצדדים וצידי הצדדים, ובחן וכבוד ביסס את דבריו על הוכחות נחרצות מהגמ', הראשונים והאחרונים.

ואעתיק מדבריו בהקדמתו:

"הגאון רבי יהושע בועז, שהיה הראשון שהתיר לבישת פאה, כתב זאת על גליון הגמרא, ופתח במילים: "יראה מזה להביא ראיה וסמך". מכאן משמע שלא היה בכוונתו להוכיח את ההיתר מהגמרא, אלא כסמך בעלמא. גם במרוצת השנים, פלפלו פוסקי ההלכה באשר לסוגיות הגמ', זה אומר בכה וזה אומר בכה, אך עיקר תשובות הפוסקים היה בהיתר הפאה ע"פ הסברות להתיר, ושלילת הטעמים לאסור, ולא בביאור הסוגיות.

בדורנו, יש שחשבו זאת לעיקר, שעל פיו נפסקת ההלכה, וכל עניינם הוא להוכיח כי אין ראיה מהגמרא והראשונים להתיר, והוסיפו גם לדחוק בדברי הש"ג והרמ"א וכיו"ב. אולם גם לאחר כל הביאורים שכתבו לא הועילו כלום, כי עדיין עמומות הן סוגיות הגמ', וישנן קושיות לשני הצדדים, אשר לא ניתן ליישבן כלל, או שהביאור דחוק ואינו מניח את הדעת, גם לדעת המתאמצים לאסור בימינו וגם לדעת הדוחים דבריהם ומתרצים הקושיות כדי להעמיד דברי השלטי גיבורים.

דהנה בפשטות, הפולמוס ההלכתי אודות הפאה החל לפני כחמש מאות שנה, ולפני כן לא היה המנהג מצוי. ולא הוזכר בשום מקום כי הפאה שימשה ככיסוי ראש, ולא הובא הדבר לא בגמרא ולא בראשונים, אלא ששימשה כקישוט (ואמנם במסכת נזיר דף כ"ח מוזכרת פאה שלמה ששימשה תחליף מושלם לשיער הטבעי לאשה המגולחת, אך מסתבר שגם זה היה מכוסה ברה"ר ככל הנשים). וכמו כן גם לא דנו האם אסור או מותר פאה משום דת יהודית או משום מראית העין, וממילא לא נראה שבזמן הגמרא והראשונים כיסו הנשים את ראשן בפאה.

ועוד קשה, כיצד כתבו חלק מן הראשונים כי הפאה שימשה את הנשים החולות שנשרו שערותיהן, על מנת שיראו בעלות שיער כחברותיהן. הכיצד בזה נדמו לחברותיהן שכיסו את ראשן בסבכה כמנהגם בזמן ההוא? ומדוע לא נאסר הדבר משום "מראית העין" שיאמרו שהולכת בשערותיה המחוברות לראשה? ואם כל הנשים הלכו בפאה, מדוע ציינו הראשונים שהפאה שימשה נשים מסויימות? והכיצד חששו בגמ' שתשלוף הפאה ברה"ר ותראה לחברותיה, הלא תבוש להישאר בגילוי ראש? ואמנם לכל הנ"ל יש תירוצים כמבואר בדברי האחרונים, אך אין זה מניח את הדעת.

וגם לאידך גיסא, אם תאמר שהפאה תחת הכיסוי, כפי הביאור הרווח בספרי האוסרים בכל חמש מאות השנים האחרונות, הרי לא כן מוכח מדברי התוספות במסכת שבת (סד:) דמחכו עלה, ומבואר שהפאה היתה מגולה לחלוטין, ומפני זה היה חשש דמחכו עלה. וכן בחידושי רבינו פרחיה ב"ר ניסים כתב שילדה לא תצא בפאה נכרית של זקנה, כי תתבייש מחברותיה.

וכן הריטב"א (שבת נז.) הקשה "ואם תאמר כיון דכבול למטה מן השבכה הוא אמאי אסרי רבנן לצאת בו דהא אי אפשר לסלקו בלא סילוק השבכה", ולא הקשה כן על פאה, ומשמע שלא היתה תחת השבכה. וכן מוכח ממש"כ רש"י (שבת סה.) "למטה מן הסבכה - כגון כיפה של צמר", ולא כתב "כגון פאה נכרית". וכן מוכח ממש"כ הר"ן (שבת כט. מדפי הרי"ף) "למטה מן השבכה. כגון אצטמא וכיפה של צמר", ולא כתב "כגון פאה נכרית".

וכן משמע מהרמב"ם (הלכות שבת פרק י"ט הלכה ז') שאסר לצאת בפאה בשבת שמא תיפול מראשה או תראה לחברתה, ומשמע שביום חול מותר, ומלשונו "שתראה בעלת שיער הרבה" או מלשונו בפירוש המשניות "שיער נאה... שתתקשט בשיער" (וכעין זה מובא עוד בראשונים) משמע שהיה השיער גלוי, כי תחת הכיסוי אין צורך בשיער נאה וגם אין הפרש בין מעט להרבה. וכן הטעם שאסר לצאת בשבת הוא שמא תפול הפאה מראשה או שמא תשלוף ותראה לחברתה (שחשש זה שייך גם בתכשיטים מגולים שהזכיר שם), ואם מדובר בפאה המכוסה בסבכה הקשורה על ראשה, לא יתכן שתפול מראשה. וגם אין לומר שחשש שתפול הסבכה מראשה יחד עם הפאה, שהרי כתב להתיר דברים הקשורים לסבכה מחמת שאין חשש שיפלו.

וכן ביארו חלק מהראשונים שהפאה שימשה עבור מי שהיה שערה לבן, ורצתה להתנאות בשיער שחור, ובוודאי אין תועלת לזה כשהוא תחת הכיסוי, ואיירי בפאה מגולה. וכן תוס' רי"ד כתב "שאשה שאין שערה מרובה מביאה קליעות שער של חבירתה וקושרת בראשה על שערה", ואם איירי תחת הסבכה ונועד רק לייצר נפח, כפי שניסו לטעון, אינו מובן מדוע צריך קליעות שיער (דהיינו צמות). וכן הברטנורא כתב "שנראה כמו שהוא שערן", ואין צורך בזה אם איירי תחת הכיסוי. ואם תאמר שכל זה רק "בחצר", כמו שרגילים לדחות, הרי מהגמ' והראשונים הנ"ל מוכח שיצאה עם הפאה לרשות הרבים, וכמבואר בספרנו בכמה מקומות באריכות, שלא יתכן כלל לומר כך. ויש עוד שהוכיחו שהחצר המוזכרת במשנה היא חצר הרבים ולא חצר היחיד. וכהנה וכהנה יש קושיות רבות על כל אחת מהשיטות, כאשר יראה הקורא.

ואף בדברי ראשוני המתירים, הדברים עמומים. דהנה הש"ג כתב על מנהג נשות מקומו: "היוצאות בכיסוי שערות שלהן כשהן נשואות, אבל במקום קליעת שערן נושאות שערות חברותיהן". ומשמע ששערן היה מכוסה, ורק במקום קליעת השיער נושאות שיער חברותיהן. אבל עכ"פ פסק ששיער תלוש אין בו משום ערוה, ואין בו משום פריעת ראש, והתיר כל סוג של פאה. וכן הרמ"א הביא את דבריו אלה, אך לא כתב זאת באבן העזר סי' קט"ו בהלכות השייכים לזה, אלא באורח חיים סי' ע"ה אגב ההיתר בשערות שחוץ לצמתה.

ובימינו ניסו האוסרים המתחדשים לדחוק בדבריהם שדיברו "בחצר", ולזה אין הבנה כלל. שהרי שלטי הגיבורים דיבר על נשים היוצאות, ו"יוצאות" פשוטו כמשמעו יוצאות לרשות הרבים. ומה שציטט במקום אחר שיטה יחידאה לאסור גילוי ראש בחצר, והרי רוב ככל הראשונים פסקו שבבית ובחצר מותרת לגלות ראשה לגמרי, ומה לו לחפש סמך בעלמא להתיר פאה בחצר, כאשר רוב הראשונים מתירים גילוי ראש לגמרי. וכן הרמ"א, כתב דבריו בסי' ע"ה אגב ההיתר בשיער שחוץ לצמתה. וכן הפנה לסי' ש"ג, שם מדובר בתכשיטים שבהם האשה יוצאה. ושם בביאורו דרכי משה, הביא את דעת הש"ג להתיר, ובוודאי לא מדובר שם בחצר. וכן המג"א בסי' ע"ה הפנה לעיין בסי' ש"ג סעיף י"ד, העוסק ביציאה בחוטי שיער לרה"ר. וכהנה וכהנה יש קושיות רבות על המנסים לדחוק בדברי המתירים.

ביאור מחודש בדברי הגמ'

ולולא דברי האחרונים אשר מפיהם אנחנו חיים, היה אפשר לבאר לענ"ד שבזמן הגמ' כיסו הנשים את ראשן בסבכה, והוציאו שערותיהן מאחור, כאשר החלק האחורי ובו קליעת ראשן היה מגולה, כמנהג כמה מארצות המזרח עד לאחרונה (ראה לקמן בדברי הבא"ח): "נשים שדרכן לעשות שיער ראשם קליעות משתלשלין לאחוריהם, כיון שדרכן בכך מותר לקרות כנגדן".

ושיער זה נקרא "חוץ לצמתן" שהיתרו מפורש בראשונים, וכפי שהביא בשו"ת מהר"ם אלשקר (סי' ל"ה): "שאלת ממני הידיד אם יש לחוש לאלו הנשים שנהגו לגלות שערן מחוץ לצמתן להתנאות בו... כתב הרשב"א ז"ל בחדושיו בברכות זה לשונו... שערה חוץ לצמתה שאינו מתכסה, אין חוששין להם מפני שהוא רגיל בהם ולא טריד... וכן נמי כתב בעל ארחות חיים... שערה מחוץ לצמתה שאינו מתכסה אין חוששין להם, מפני שהוא רגיל בהן. וכן שמעתי שכתב בעל המכתם. ואין זה צריך לפנים, דלדברי כולם אין בו צד איסור כלל, אדרבה, שהתירוהו בפירוש, ואפילו לק"ש, והעידו שנהגו לגלותו" (ואין זה כדעת הזוהר הקדוש, שאין לאשה לגלות אפילו שערה אחת משערותיה, כי לא נפסק להלכה כמותו בתלמוד בבלי ובראשונים). ומלבד הרשב"א בשם הראב"ד, והארחות חיים ובעל המכתם, כתבו כן גם השיטה מקובצת (ברכות דף כ"ד) והמאירי (שם) ובספר אוהל מועד (שער ק"ש דרך ה' נתיב ה', והוא אחד מן הראשונים) להתיר גילוי שיער שחוץ לצמתה.

וכן כתב הגאון רבי בן ציון אבא שאול זצ"ל, בשו"ת "אור לציון" (חלק א' סימן י"א), וזה לשונו: "הרשב"א בחידושיו לברכות (דף כ"ד) הביאו הבית יוסף (ריש סימן ע"ה, ד"ה טפח), כתב דמותר לקרות נגד שיער של אשה שמחוץ לצמתה שאינו מתכסה, ואין חוששין להם, מפני שהוא רגיל בהם ולא טריד, והובא להלכה ברמ"א (סי' ע"ה סעיף ב'), ופשטות דבריו מורין שאין האשה חייבת לכסות כל שערותיה, ומותרת לגלות צמותיה והיינו שערותיה הקלועות לה מאחוריה".

וכן כתב הגאון רבי יוסף רוזין זצ"ל אב"ד טעלז, בשו"ת "עדות ביהוסף" (חלק א' סי' כ"ט) על המנהג בזמן חז"ל, שגם הבתולות היו יוצאות בשעת חופתן כשראשן מכוסה ושיער יוצא מהכיסוי, וההבדל בינן לבין הנשים הנשואות הוא "דנשים יוצאות ושערן קלועות, ובתולות בשעת הכנסן לחופה היה שערן מסותרות" (ראה דבריו לקמן).

וכתב הגאון רבי משה פיינשטיין זצ"ל בשו"ת "אגרות משה" (אורח חיים סי' קי"ב), שאין הגבלה לאורך הצמה שמותר להוציא מהכיסוי לדעת הרשב"א, ויש להתיר אף בטפח ויותר, כי אין זה ערוה כלל. ורק ראוי להחמיר כדברי החת"ס, לא לגלות אף שערה אחת: "וכוונת הרשב"א ברכות דף כ"ד שכנגד השערות שמחוץ לצמתה שאינה מתכסה אין חוששין להם מפני שהוא רגיל בהן ולא טריד, אפשר הוא אף ביוצאות טפח... והשערות שמחוץ לצמתן שאינן ערוה הוא אף ביותר מטפח".

וממילא, מפני שמנהג הנשים בזמן ההוא היה לגלות צמתן מאחור, לכן אותן נשים שנשרו שערותיהן מחמת מחלה וכדומה, הוצרכו לתקן לעצמן פאה נכרית, המכסה את הראש כולו ונראית כדוגמת הפאות שיש בימינו, וכך היו בבית ובחצר, כיון שכל הנשים בזמן ההוא גילו ראשן בחצר, וכמו שמובא בגמ' כתובות (דף ע"ב) "ואלא בחצר, אם כן לא הנחת בת לאברהם אבינו שיושבת תחת בעלה", ובפירוש התוספות שם, "אפי' בלא קלתה נמי אין בה משום פריעת ראש". ובצאת אותן הנשים לחוץ, כיסו את ראשן בסבכה וגילו מאחור את הפאה הנכרית (ולפ"ז יתבאר הלשון "פאה", מלשון קצה וסוף) וכך נראו ככל הנשים האחרות שכיסו ראשן וגילו מאחור את צמתן.

ולפ"ז מבואר גם ענין "חוטי שיער" המוזכרים בגמ' שבת, שנראה מדברי הראשונים שהיו אלה שערות קשורות סביב צמתה הקלועה, או כתוספת שיער לצמתה, כדאיתא בריבב"ן למסכת שבת (דף ס"ד): "בחוטי שער בין משלה בין משל חברתה, שער של אשה אחרת, שיהו קליעותיה גסות". וכן כתב הר"י מלוניל (שם), "בחוטי שער, לכרוך בהן שערות ראשה ולקלוע בהן קליעת ראשה". וברש"י (שם) ובנימוקי יוסף (שם) ובר"ן (על הרי"ף שם דף כ"ח), "יוצאה אשה בחוטי שער. שקולעת בהן שערה". ובספר הבתים (שם), "יש מי שביאר חוטי שער שקולעת בהן שערה וקווצותיה. וכתב הר"ם ולא תצא זקינה בשער של ילדה [אבל ילדה יוצאת בחוטי זקנה]... וטעם הדבר מפני שהוא גנאי לה, ותשלפם ותבא להביאם ד' אמות ברשות הרבים".

וכן בגמ' שם אמרו שלא תצא זקנה בשל ילדה וילדה בשל זקנה, וביארו תוס' "דכיון דגנאי הוא לה ודאי מחכו עלה", וכן בריטב"א (שם) "דבודאי מחכו לה עלה ושלפא ומתייא להו בידה", ובחידושי הר"ן (שם) "דילמא מחכו עלה כשהיא מתנאה בשער של ילדה ושקלא להו ואתיא לאיתויינהו", ובנימוקי יוסף (שם) ובתוס' הרא"ש (שם), "דזימנין דמחכו עלה ואתי לאיתויי". ומכל זה מוכח בפשטות שהיתה צמתה הקלועה גלויה ברשות הרבים, דאם לא תאמר כן אין שום הבנה לכל הנ"ל.

ומפני שכל הנשים בזמן ההוא (כולל הנשים הגויות, כמובא ברש"י סנהדרין דף נ"ח) כיסו את ראשן בסבכה, לא עלה על דעת אף אחת מהנשים הכשרות לכסות את ראשה בפאה ולהשתמש בזה ככיסוי ראש. ואם היתה אחת יוצאת כך לשוק, מסתמא היה בזה משום מראית העין ומשום דת יהודית, ואף פריצות כיון שהיתה יוצאת דופן. אבל בימינו, שרוב נשות העולם מגלות ראשן, וגם בקרב היהודיות לצערנו עדיין רובן מגלות הראש לגמרי, ורוב הנשים החרדיות מכסות ראשן בפאה, כתבו האחרונים שלא שייך בזה החששות הנ"ל, וכך פשט המנהג בקרב כל ישראל, עד שהפך לענין של הידור - כאשר המטפחות בזמן הזה אינן מכסות הראש כדבעי.

ולפ"ז מבוארות כל הקושיות כמין חומר, ולא נותר בהם נפתל ועיקש. ובגמ' בנזיר (כח:) איירי שבחצר לבשה פאה שלימה, ובחוץ כיסתה את עיקר ראשה וגילתה את קליעת שערותיה, וזו ראיית שלטי הגיבורים משם - ששערות תלושות אע"פ שנמצאות על הראש ואע"פ שנראות כשיער ממש, אין בהם משום פריצות ולא משום גילוי ראש (ואמנם בפאה שלימה יש לדון משום מראית העין ודת יהודית וכו', אך במקום שנהגו בכך ממילא אין מקום לחוש לזה). ובאמת היה יכול להביא ראיה מהא דמותר אפילו שיער מחובר היוצא מחוץ לכיסוי, ולא רק שיער תלוש, אלא שהעדיף להביא ראיה מפאה נכרית שהיא הנדון שלו, ובלשונו: "והרי פאה נכרית הוי ממש כעין אלו הקרניא"ל", שהנשים נשאו בקליעת שערן. ולא היה זה אלא סמך בעלמא, להוכיח כי מצינו פאה נכרית הנהוגה גם בימי קדם, ולא שהוכיח מכאן את ההיתר. ואולי מפני שהיתר הוצאת צמתן אינו מפורש בגמ' אלא רק משמע מדברי הגמ' והראשונים, וגילוי הפאה ברה"ר מפורש בגמ', לכן העדיף להביא ראיה מהפאה.

ולפ"ז מבואר מש"כ בחידושי רבינו פרחיה ב"ר ניסים (למסכת שבת סד:), שהוא אחד מהראשונים: "ובפאה נכרית. כלומר שמתקשטין בו מי שאין להן שיער ארוך". כי מי שלא היה לה שיער ארוך, לא היתה יכולה לגלות את צמתה מאחור, כשאר הנשים.

ולפ"ז מבואר מש"כ הברטנורא (בביאורו למשנה במסכת שבת), "פאה נכרית רגילים היו נשים ששערן מועט לקשור שיער נכרית לשערן, שנראה כמו שהוא שערן". והביאור הוא שהיו קושרות פאה נכרית לשערן, ולמרות שהראש מכוסה כשאר הנשים, הרי הצמה מאחור דומה לכולן, ולא ניכר ששערן מועט.

ולפ"ז מבואר מש"כ רש"י עה"פ בישעיהו (פרק ג' פס' ט"ז) "הלוך וטפוף תלכנה": "ויונתן תירגם ובפתהן מקפן, היו קושרות פאות נכריות קליעת שערות תלושין כורכות עם קליעותיהן שיראו גסות וטפופות". ואמנם רש"י בביאורו העיקרי שם (וכן במסכת שבת) לא פירש כך, אבל תרגום יונתן אינו מובן, שהרי רש"י במסכת שבת (דף ס"ב) כתב "הלוך וטפוף... ונשואות היו, לפיכך מספר בגנותן". ואם נשואות היו, כיצד נראו קליעותיהן בחוץ? ולדברינו מבואר, כי היה מנהג כל הנשים בזמן ההוא להוציא את קליעת שערן מחוץ לכיסוי, ואותן נשים היו משתמשות בפאות נכריות כתוספות שיער, לעבות את קליעתן באופן מוגזם כדי שיביטו בהן, ועל כך דיבר הנביא (וגם בימינו, פאה העשויה באופן מוגזם וחריג במיוחד, אסורה משום חוסר צניעות).

וכן לפ"ז מבואר שאר פירושי הראשונים, וכגון הערוך שכתב בערך פאה: "כל מידי דמקיף ולא מגין ומכסיא כולה, קרו לה פאה וכו', וכן פאה נכרית דמקפת הראש ולא מכסיא ליה". וכן המאירי בעירובין (דף י"א, הוצאת מוסד הרב קוק): "ופירוש הדבר דהואיל והוי דבר מקיף ואינו מכסה כל האויר שבינתיים, נקרא פאה, וכדאמרינן לענין תכשיטי נשים לא תצא אשה בפאה הנכרית, פירוש דמקיף את הראש ואינו מכסה אותו". וכן בתוס' רי"ד (שבת דף ס"ד): "פירוש פאה, קליעות של שער, שאשה שאין שערה מרובה מביאה קליעות שער של חבירתה וקושרת בראשה על שערה, כדי שתיראה בעלת שער". וכן הר"ן והר"י מלוניל (שם) כתבו, "פאה נכרית היא כעין כיפה שעשוי משער חברתה, לפי שיש לה שער מועט, אי נמי - דיש לה שער לבן ושער חברתה שחור". וכן פירש המאירי. וההכרח לדבריהם לפרש שהשיער היה גלוי, ולקחה קליעת שיער מחברתה וקשרה לראשה, ובכך היתה יכולה להוציא צמתה מחוץ לכיסוי, ונראית ככל הנשים ששערן שחור, או ככל הנשים ששערן מרובה.

ולפ"ז מבואר הסתירה בדברי התוספות, שכתבו שאסורה לצאת עם הפאה בשבת, ומילתא דפשיטא היא כיוון ד"וודאי דמחכו עלה", ומוכח שהפאה היתה גלויה ברשות הרבים, ומאידך גיסא מובא בתוספות ר"י הזקן ותלמידו (הנמצא לאחרונה בכת"י) שהפאה היתה תחת הסבכה. ולדברינו מבואר, שאמנם הפאה בעיקרה היתה תחת הסבכה, אבל היתה מגולה מאחור כעין צמה או שיער אסוף, ועל זה כתבו התוספות דמחכו עלה. וכן בדברי תוס' ר"י הזקן מפורש כן, שכתב "פאה שהיא משערות תלושות ואי חזו להו כלל מחייכי עלה", זאת אומרת שהפאה היתה גלויה לכל הרואים ואינה מכוסה, למרות שעיקרה היה תחת הסבכה.

ולפ"ז מבואר מה שמשמע מהריטב"א (שבת נז.) ורש"י (שבת סה.) והר"ן (שבת כט. מדפי הרי"ף) שהפאה לא היתה תחת הסבכה (והבאנו דבריהם לעיל). כי אכן היתה צמה קלועה המגולה מאחור.

ולפ"ז מיושב קושיית מהר"י קצנלנבוגן, שהרי רש"י והערוך פירשו שפאה נועדה רק לאשה ששערה מועט, וא"כ על כרחך איירי בפאה מכוסה, דוודאי מכסה שערה, שהרי כל מטרתה להיראות ככל הנשים ששערן מרובה, והן ודאי מכסות שערותיהן כהלכה. ולפי דברינו, אדרבה, ע"י גילוי שיער הפאה מאחור היא נדמית ככל הנשים, למרות שראשה מכוסה. ואכן, רק אשה ששערה פגום או מועט נזקקה לזה, ולא כל אשה. אבל אם נאמר שהפאה היתה מכוסה לגמרי, לא מובן מדוע יש צורך בפאה, והרי כאשר היא מכוסה בסבכה הרי היא דומה לכל הנשים, וגם יכולה לקפל את הסבכה וליצור נפח גדול כאילו יש לה שיער תחתיה (כאשר עושות הנשים בימינו במטפחות).

ולפ"ז מיושב מה שהקשה בשו"ת הסבא קדישא, ובשו"ת עדות ביהוסף סי' כ"ט מהגמ' בשבת, שאם מדובר בפאה נכרית מגולה, למה אסרו ברה"ר מחשש "דילמא שלפא", הרי לא תגלה שערה, כמבואר במשנה (דף נז.) שמותר לצאת בסרביטין אם הם קשורים, דלא חיישינן שמא תסירם, שהרי לא מיגליא שערה, ע"ש ברש"י. וכן ב"כיפה של צמר שפיר דמי", פירש רש"י "דכיון דמיגליא שערה לא שלפא ומחויא". ולדברינו, אכן מדובר שראשה מכוסה, ושערה לא מתגלה למרות שמסירה הפאה.

ולפ"ז מבואר הסתירה בדברי הגר"א, שפירש את המשנה שמדובר בפאה נכרית מכוסה, וזה לשונו: "ומכנסת תחת הצעיף כדי שתתראה כבעלת שער" (והרב המו"ל כתב בהערה שבא לאפוקי מביאור השלטי גיבורים), ומאידך גיסא פסק בשו"ע סי' ע"ה כדעת המג"א להתיר פאה והביא מקור לדבריו. ולדברינו מבואר, שאמנם הכניסה עיקר הפאה תחת הצעיף אבל צמתה היתה מגולה ברשות הרבים, וזוהי גם כוונתו של בעל שלטי הגיבורים כנ"ל, שהביא סמך מהגמ' שכבר בימי קדם נהגו להשתמש בפאה נכרית להתנאות, וזה לשונו: "היוצאות בכיסוי שערות שלהן כשהן נשואות, אבל במקום קליעת שערן נושאות שערות חברותיהן".

ולפ"ז מבואר הגמ' בכתובות (דף נ"ד), "אמר רב יוסף, כיחלה ופירכסה אין לה מזונות". ומכך שרואים אותה הציבור שמתקשטת, מוכח שכבר אינה אבלה על בעלה ורצונה להינשא לאחר. ופירש רש"י שם בדף י"ז, שפרכוס הוא "קליעת שיער", וכן ביאר בתענית (דף י"ג) ובסנהדרין (דף י"ד) שפרכוס הוא בשיער. ותמוה, שהרי איירי באלמנה, שחייבת בכיסוי הראש, והכיצד רואים אותה הציבור שקולעת שערה. ולדברינו מובן, שמנהג הנשים היה להוציא קליעת שיער מבעד לכיסוי.

ולפ"ז מבואר מש"כ הגאון רבי יוסף חיים בספרו "בן איש חי" (שנה שניה פרשת ויקהל סעיף י"ג): "ונשים ההולכים לטבילה בליל שבת, לא יקלעו שערות ראשם אלא ישלשלום בין החלוק ובין הבגד, וילבשו פאה נכרית שהיא קלועה ועומדת מבעוד יום". ויש שהבינו כוונתו שהפאה מכוסה לגמרי, וזה דחוק מאוד. ולדברינו מבואר בפשטות שכוונתו לקליעה כעין צמה היוצאת מכיסוי ראשה, שזה היה המנהג במקומו, כמובא שם (שנה ראשונה פרשת בא סעיף י"ב) "וכן נשים שדרכן לעשות שער ראשם קליעות משתלשלין לאחוריהם, כיון שדרכן בכך מותר לקרות כנגדן". ועל זה כתב הבא"ח שאותן נשים שלא יכלו לקלוע שערן, יוכלו השתמש בפאה קלועה מערב שבת ולגלותה מאחור.
וכן דברי הרמב"ם בביאורו למשנה יתבארו על פי זה: "פאה נכרית היא מגבעת, ידבקו בו שיער נאה והרבה, ותשים אותו האשה על ראשה דרך עראי כדי שתתקשט בשיער", שהפאה היתה כעין כובע המכסה ראשה ומתחתיו דבוקה צמה קלועה, והאשה היתה מכסה ראשה במגבעת, ומתקשטת בפאה נכרית היוצאת מתחתיו כצמה קלועה שנדמית כשערה הטבעי. והיה זה דרך עראי, רק כשיוצאת חוץ, ומתביישת שאין לה צמה ככל הנשים (אבל לשיטת האוסרים, שהפאה היתה תחת הסבכה תמיד, בחצר וברה"ר, ממילא אין הבנה למילים "דרך עראי", וגם לא מובן "שיער נאה").

ובשו"ת הראב"ן (סי' צ"ה) כתב ליישב את הגמ' ביבמות (קטז:) "ההיא דאתיא לבי דינא דרבי יהודה, אמרי לה... סתרי מזייך [=שערך]". ולא מובן כיצד תסתור שערותיה, שהרי אלמנה חייבת בכיסוי הראש, כיצד תסתור שערותיה. וכן יש להקשות על הגמ' בכתובות (סו:) שבתו של רבן יוחנן בן זכאי "נתעטפה בשערה", ומהמעשה הקודם בגמ' שם מוכח שהיתה אלמנה (ראה רש"י ד"ה שפסקו לה). וביאר הראב"ן "ואף על פי ששערה נראה, כיון שאין בשרה נראה ליכא למיחש להירהורא". והיינו כדברינו, שהגמרות הנ"ל דיברו באופן שראשה מכוסה, אלא שפרעה את צמתה היוצאת מהכיסוי, ולכן לא נראה בשרה יחד עם השיער, ומותר.

ולפ"ז מבואר מדוע נקרא השיער היוצא חוץ לכיסוי "שיער שחוץ לצמתן", כי הצמה הקלועה היא הדבר היחיד שהיה מגולה אצל הנשים, והשיער הנוסף היוצא מהכיסוי חוץ לצמתן (כפי שמצוי שנפרדות שערות מהצמה), נקרא "שיער שחוץ לצמתן". ואף שיער זה התירו הראשונים, כי רק שטח הראש חייב בכיסוי מדינא, ולא היוצא חוץ לכיסוי, אלא שנהגו אז לקלוע את השיער היוצא ולא לפזרו אלא לבתולה ביום חופתה כדלהלן.

ולפ"ז מיושב קושיית הב"ש מהגמ' בנדרים (דף ל'), "אבל נשים לעולם מיכסו, ופרש"י שאינם שחורי הראש ועטופות כל שעה בלבנים. ע"כ. ואם איתא שכל הנשים היו רגילות בפאה נכרית מגולה וכו', היאך אפשר לומר שאין נקראין שחורי הראש אלא אנשים ולא נשים". וגם לדבריו קשה, מדוע נשים לעולם מיכסו ולא חילק בין בתולות לנשואות. ולדברינו מבואר, כי אכן כל הנשים היו מכסות ראשן, אך היו מוציאות צמה או "קוקו" מאחור, ולפיכך "לעולם מיכסו" ולמרות שהפאה היתה מגולה אצל אותן אלה שחבשו פאה. וכיסוי הראש היה כולל הבתולות והנשואות גם יחד.

וראה ב"צפנת פענח" להגאון הרוגצ'ובר שציין על לשון הרמב"ם "לא יהלכו בנות ישראל פרועי ראש בשוק", לגמ' בנדרים הנ"ל שנשים "לעולם מיכסו", ולכן אינן נקראות "שחורי הראש". ומציין גם לגמ' בכריתות (דף ח') לגבי מצורע שראשו יהיה פרוע, "איש פורע ופורם ואין האשה פורעת ופורמת", ואין שם חילוק בין רווקה לנשואה. וכן הגר"ח קניבסקי זצ"ל בספרו "קרית מלך" שם, ציין מקור לרמב"ם מהגמ' בעירובין (דף ק') שקללת חוה היא שתהיה עטופה כאבל (רש"י: בושה לצאת בראשה פרוע) וקללת חוה כוללת כל הנשים, ללא חילוק בין רווקה לנשואה.

ולפ"ז מבואר לשון הגמ' בכתובות (עב.) "אזהרה לבנות ישראל" ללא חילוק בין בתולה לנשואה, ולשון השו"ע והרמב"ם "אחת פנויה ואחת אשת איש" (וראה ביאור הגר"א על השו"ע אה"ע כ"א: "מדקאמר לבנות ישראל ולא קאמר לאשה", וראה בב"ח שם, "מדלא קאמר אזהרה לאשת איש, אלא סתמא אזהרה לבנות ישראל, אלמא דאחת פנויה ואחת אשת איש באזהרה"), ולא היה צריך לדחוק בדבריהם ולפרש שפנויה היינו גרושה ואלמנה, כפי שדחקו האחרונים.

והרב דוד יצחקי בקובץ "צפונות" (קובץ ו', שנת תש"נ) כתב לבאר שיטת הרמב"ם "אחת פנויה ואחת אשת איש", שמקורו בספרי, ופרע את ראש האשה, לימד על בנות ישראל שיהיו מכסות ראשיהן, ואע"פ שאין ראיה לדבר, זכר לדבר, "ותקח תמר אפר על ראשה, וכתנת הפסים אשר עליה קרעה". ופירשו המפרשים שאפר הוא לשון בגד, כמו "ויתחפש באפר". והרמב"ם ביאר כאילו כתיב "ותקח תמר אפר מעל ראשה" (ראה רד"ק שמואל ב' פרק כ"ג פס' כ"ד), היינו שהסירה את כיסוי ראשה מרוב צער, ובדומה לזה "וכתנת הפסים אשר עליה קרעה". והיינו שלפני כן היה ראשה מכוסה. ולפ"ז מבואר הספרי, שהקשה שאין ראיה לדבר, ותמוה שהרי יש ראיה לדבר מ"ופרע את ראש". אלא שזה איירי בסוטה שהיא נשואה, אבל בתולה מנין, ולזה הביא זכר לדבר מתמר.

וכן מבואר להדיא בירושלמי (מסכת כתובות פרק ב): "שיצאו ביום הכיפורים וראשה פרוע". וביאר ה"פני משה" שם: "כלומר דרבי יוחנן מפרש טעם המנהג, שהיו נוהגין להוציא הבתולות פרועות ראש והוא זכר לאבילות, ע"ש שבטלה מהן השמחה שהיו נוהגות לצאת ביוה"כ ולשמוח במחולות הכרמים כדאמרינן בסוף תענית. ובשביל זה התקינו שיהו הבתולות יוצאות בשעת שמחת חופתן פרועות ראש כאבלות, וכמו שהיו נוהגין לתת אפר בראש החתן". וכן פירש הרידב"ז. ומשמע בפשטות שכל השנה היה ראשן מכוסה, ורק ביוה"כ פרעו צמתן זכר לחורבן.

ולפ"ז מבואר הגמ' במסכת כתובות (טו:) "אם יש עדים שיצאת בהינומא וראשה פרוע", ופירש רש"י: "שערה על כתפיה, כך היו נוהגין להוציא את הבתולות מבית אביהן לבית החתונה". וכן הוא בפירוש רבי עובדיה מברטנורא על המשנה. וכן בר"ן על הרי"ף. וכן בבית הבחירה למאירי שם. וכן בפסקי רי"ד. וכן הוא בפירוש קרבן העדה ובפירוש פני משה. וכן כתב רבינו גרשום (בבא בתרא צב:) וזה לשונו, "שהיו שערותיה נראין מתחת הצעיף שלה הפרוש על ראשה שכך נוהגין לבתולה".

ולא מובן כיצד יצאה גם בהינומא (ופירש רש"י שם בדף י"ז - "צעיף על ראשה") וגם ראשה פרוע, וגם לא מובן מדוע נקטו "שערה על כתפיה" ולא שראשה פרוע לגמרי. ולדברינו מבואר, שגם הבתולות היו מכסות ראשן בתמידות, כמו הנשואות, ומוציאות צמה קלועה מאחור, אלא שביום החתונה פרעו את הצמה הקלועה ופיזרו את שערן על הכתפיים, ומצאתי שזכיתי לכוון בזה לדברי הפרי מגדים (או"ח אשל אברהם סי' ע"ה ס"ק ג'): "והיינו שיער שלה הארוכים פרועים על כתפיה, וראשה מכוסה, ואין להאריך".

וכן כתב הגאון רבי יוסף רוזין זצ"ל, אב"ד טעלז, בשו"ת "עדות ביהוסף" (חלק א' סי' כ"ט), וזה לשונו: "בהא דכתב הרמב"ם דלא תלכנה בנות ישראל בפריעת ראש אחד פנויות ואחד אשת איש, נתקשו בזה גדולי האחרונים... אמנם לדעתי מיושבים דבריו ע"פ דברי הרע"ב שם, דפירש דהיו יוצאות בפריעת ראש ע"י כיסוי, יעויין שם, רק דהשינוי הוא דנשים יוצאות ושערן קלועות, ובתולות בשעת הכנסן לחופה היה שערן מסותרות".

וכן ביאר בשו"ת מהר"י הלוי (אחי הט"ז, סימן ט'), אך הוא למד מכך חיוב כיסוי השיער בבתולה ארוסה דוקא: "על כרחך שגם בתולה ארוסה אינו יוצאה בראש פרוע לחצר וכל שכן למבוי כמו נשואה, דבתרווייהו איכא למיחש להרהור, ומשום הכי הוכרח רש"י ז"ל לפרש וז"ל, וראשה פרוע שערה על כתיפה כו', כלומר הא דקתני ראשה פרוע היינו שמניחה קצת סופי השערות לאחריה על כתיפה... וכן ראיתי בתשובות מהר"ם אלשק"ר בסי' ל"ה שאין איסור במה שנהגו לגלות שערן חוץ לצמתן... שההינומא כיסתה קצת שערות ראשה, וקצת הנשאר הניחה על כתיפה בעת ההיא כפי המנהג".

ולפ"ז מבואר מה שפסק בטור אבן העזר (הלכות קידושין סימן ס"ה) וברמ"א שם, שאסור להסתכל בפני הכלה, אבל מותר להסתכל "בפריעת שערה". ולא מובן, שהרי אם מסתכלים על שערותיו של האדם, בהכרח שמסתכלים בפניו (אם מסתכלים מלפנים). ולדברינו מיושב, שראשה מכוסה ורק צמתה פרועה על כתפיה, ובאופן זה אפשר להסתכל על שערותיה בלבד.

אך צ"ע מדברי הראשונים שמשמע מהם שהבתולות נהגו לצאת בראש פרוע, ראה רש"י במסכת סנהדרין (נח:), וזה לשונו: "משתפרע ראשה בשוק - שהיו רגילות אף הנכריות הנשואות שלא לצאת בראש פרוע". ומשמע שכיסוי הראש היה ענין לנשואות ולא לרווקות, ועל זה כותב רש"י שלא רק היהודיות הנשואות כיסו ראשן אלא אף הנכריות הנשואות. וכן כתב יד רמ"ה (סנהדרין נ"ח), "אמר רב הונא משיפרע ראשה בשוק כדרך הנערות הפנויות". ומשמע שהנערות הפנויות נהגו לפרוע ראשן. וכן כתב ה"אור זרוע" בהלכות שבת (סי' פ"ד), וזה לשונו: "ואם הוא מחובר לשבכה מותר כדפירש"י משום שאינה מגלה ראשה ברה"ר א"כ בתולה שאינה חוששת על גילוי הראש אע"פ שמחובר לשבכה אסור לצאת בו". ומוכח מדבריו שהרווקות לא חששו לגלות ראשן ברה"ר, כיון שהיו רגילות בזה. וכן כתב שיטה מקובצת (כתובות טו:) בד"ה וראשה פרוע, שכתב וזה לשונו "פירוש: מגולה, וכך היו נוהגין לבתולה ולא לאלמנה. והא דאמרינן לקמן (ע"ב) ופרע את ראש האשה, מכאן אזהרה לבנות ישראל שלא יצאו בפירוע ראש, י"ל דבנשואות קא מיירי. מליקוטי הגאונים".

וי"ל שהראשונים והגאונים פירשו דבר זה לפי המציאות שנהגה בזמנם, שהבתולות פורעות ראשן ברה"ר, ולכן הבינו שמנהג בנות ישראל המוזכר בתורה מתייחס רק לנשואות ולא לבתולות. אבל למעשה נהגו גם הבתולות לכסות ראשן, וזה מוכח מדברי המדרש רבה (פרשת נשא פרשה ט'): "היה פורע ראשה ואומר לה, את פרשת מדרך בנות ישראל שדרכן להיות מכוסות ראשיהן, והלכת בדרכי העובדי כוכבים שהן מהלכות ראשיהן פרועות, הרי לך מה שרצית". ואין כוונתו שהיא פרעה ראשה, שהרי לא מדובר באשה שפרעה ראשה ברחוב אלא שזנתה עם אחר (וגם התנאתה לפניו בסודרין כדאיתא בסוטה). אלא על מה שהלכה בדרכי הגויות וזינתה, מענישה הכהן ופורע את ראשה כמו הגויות. ומזה משמע שדרך הגויות היה לילך בראש פרוע, אבל דרך היהודיות (הפנויות והנשואות גם יחד) היה לכסות ראשן, ולכן פרועת ראש היה סמל לאשה גויה.

ואמנם בתשובות הגאונים (למסכת שבת דף ס"ד) איתא, "פאה נכרית. שיער שמביאין מבחוץ ומקלעין אותו יפה יפה, ומניחין אותו בראשי כלות כל ימי חופתן", ומזה משמע דאיירי בפאה שלימה המכסה את כל הראש ולא בפאה המכסה את קליעת שערותיה. אולם יתכן שהכלות השתמשו בפאה נכרית כדי לייפות ולהרחיב את קליעת שערותיהן היוצא החוצה כדרך כל הנשים, ואת עיקר ראשן כיסו בסבכה. ויתכן גם שכיסו בזה את הראש באופן זמני, ועדיין יש לומר שרוב הנשים כיסו את ראשן בבגד ולא בפאה, כאמור, ורק כלות השתמשו בזה לקישוט.

וסוגיית הגמ' בברכות (כד.) דשיער באשה ערוה, אינה בחיוב הכיסוי אלא בקריאת ק"ש (וכיו"ב לימוד תורה) מול השיער הרגיל בכיסוי, ודין ערוה בשיער הוא בהתאם לרגילות, ולכן כתבו הראשונים שאין איסור בק"ש מול שיער הבתולות הרגילות לגלות, ולכן כתבו אחרוני זמננו (בן איש חי, כף החיים, ערוך השולחן, שו"ת שרידי אש, שו"ת אגרות משה, שו"ת תבואות שמש, שו"ת יביע אומר, ומשמעות מהר"ם בן חביב, שהביא בשו"ת ישכיל עבדי) שאין איסור בק"ש גם מול שיער הנשואות הרגילות לגלות, כי דבר זה תלוי ברגילות ואינו ערוה בעצם כמו ירך.

היסוד ההלכתי של שלטי הגיבורים

הש"ג קבע בדבריו יסוד הלכתי, ששיער תלוש דינו כבגד ואין בו משום "שיער באשה ערוה", ומראה השיער אינו ערוה בעצם אלא רק הראש צריך להיות מכוסה, וממילא שיער המכסה שיער העשוי לקישוט הרי הוא כבגד, אין בו משום ערוה ואינו נחשב לפריעת ראש. ולזה הביא ראיה גם מברכות (דף כד.) ורש"י ורא"ש שם, וביאר הגאון רבי גבריאל ציננער שליט"א שכוונת הש"ג להוכיח משם שאין בשיער עצמו משום ערוה, אלא כשהוא דבוק לבשר ונראה עם הבשר, וכשהוא בפני עצמו אין בכך כלום ("קרא עליה שיער שיער"). וכמו כן, שאין אומרים "שיער באשה ערוה" בדבר הרגיל בגילוי, וממילא יש להתיר גם לבישת פאה, כפי שהתירו הראשונים שם את שיער הבתולות. ולאיסור פריעת ראש הצריך הש"ג שני תנאים: שיהיה השיער מחובר, ושיראה הבשר עם השיער.

ויסוד זה הובא כבר בראשונים, וכן כתב בשו"ת הראב"ן (סימן צ"ה אות ז') הנ"ל: "דאין לחוש להרהור של המביטים בה, דלא שייך הרהור אלא כפי שהיה בסוטה שמגלה לבה ומגלה שערה לגמרי עד שנראה שערה ובשרה, להכי חייש להרהורא, ואע"פ ששערה נראה כיון שאין בשרה נראה ליכא למיחש להרהורא".

וכן מדברי הראשונים בברכות כ"ד שהתירו את גילוי השיער היוצא מכיסוי הראש וכנזכר לעיל, משמע שעיקר הכיסוי הוא לקרקפת הראש, ולכן לא מצינו היתר לאשה קרחת או מגולחת לגלות את ראשה, ולכן גם אין איסור בשיער היוצא מהכיסוי, אלא רק בשיער הנראה עם הבשר.

וכן בספר "אור זרוע" (חלק א', הלכות טהרת קריאת שמע ותפילה סי' קל"ג) ורבינו חננאל גרסו בגמ' הנ"ל "שיער יוצא לה בבגדה", וכך כתב באור זרוע: "פירש ר"ח, היה שיער יוצא מתוך בגדה ובשרה מכוסה, אין בו משום ערוה, כי שיער הוא ולא בשר. וזה שקרא רב כהנא על רב מרי שיער שיער, כלומר השיער שיער הוא ולא בשר... והא דאמר שמואל שיער באשה ערוה שנאמר שערך כעדר העזים, פירש מורי רבינו יהודה בר יצחק דלאו לענין ק"ש איירי [אלא לאיסור הסתכלות כפי שכתב הריקאנטי], וגם אין אנו נזהרין לקרות ק"ש לפני בתולות פרועות ראש".

ומכיון שאין אנו יודעים את המציאות שהיתה בזמן הש"ג, יתכן אפילו שגם הוא דיבר על פאה שאינה מכסה את כל הראש אלא רק מכסה את מקום קליעת שערותיה, וזה מדוייק בלשונו שכתב "נשים היוצאות בכיסוי הראש שלהן" כלומר שראשן מכוסה בכיסוי, אלא ש"במקום קליעת שערותיהן נושאות שערות חברותיהן", דהיינו שבמקום קליעת הצמה קושרות פאה נכרית ומגלות אותה. ולזה הביא ראיה מהגמרא, שגם אז היו הולכות כך [וראה עוד לעיל בביאור ראייתו]. אלא שבדבריו חידש יסוד הלכתי חשוב, להתיר כל סוג של פאה, ובלבד שאין השיער מחובר לראש, וכתב שגם שיער המכסה שיער העשוי לקישוט אין בו משום ערוה ואינו נחשב לפריעת ראש.

ויסוד זה נפסק להלכה ע"י גדולי הפוסקים הבאים אחריו, רמ"א מג"א ופרישה ועוד רבים, ונשלל ע"י הפוסקים האוסרים, מהר"י קצנלנבוגן, ב"ש וסיעתם, שאף הם דנו בפאה שלימה המכסה את כל הראש ולא רק בפאה כעין צמה. וע"פ פסק הש"ג והשו"ע להתיר פאה, התפשט המנהג בכל איטליה, לכסות הראש לגמרי בפאה, עד שלא ניכר כלל בין נשואה לבתולה, וכנ"ל בשו"ת "אפי זוטרי", ומסתמא החל המנהג להתפשט עוד בזמן הש"ג, שהרי מהר"י קצנלנבוגן והב"ש שחיו מעט אחרי הש"ג, דנו כבר בפאה נכרית שלימה ולא כעין צמה.

והיה מקום לומר שגם הרמ"א דיבר על פאה שהיא כעין צמה קלועה מאחריה (ולכן נקט זאת בסי' ע"ה אגב שיער היוצא מחוץ לצמתה, ולא הביא דין זה באבן העזר סי' קט"ו, וכן התיר גם פאה שדרכה לכסותה, ומדוע שאשה תכסה את הפאה שלה). אבל מלשונו "בתלושין העשויות לכסות שערותיה האחרות" משמע בפשטות דאיירי בפאה שלמה כמו בימינו. ואין סתירה בין הדברים, כי יתכן שדיבר על פאה שהיא צמה קלועה, ועם זאת הדגיש בתוך דבריו שגם בפאה שלמה יהיה מותר, וכדעת הש"ג, שבשיער תלוש אין דין ערוה ואין בזה פריעת הראש, עד כדי כך שאפי' אם דרכו להיות מכוסה, אין בו הרהור כלל. וכתב זאת גם בדיני שבת, ללא קשר לק"ש. כי אין נפק"מ בין צמה לבין פאה שלימה, אלא משום מראית העין ודת יהודית ובחוקותיהם וכו', שכל הדברים הללו אינם שייכים במקום שנהגו בפאה, ולכן התירו האחרונים לבישת פאה על סמך דברי הרמ"א והש"ג.

ואחריהם הלכו כל עשרות האחרונים שהתירו פאה, ואע"פ שחלק מהם פלפלו בראיות הש"ג מהגמ', לא התייחסו לראיותיו אלא כסמך בעלמא, וכולם התירו פאה מסברא ששיער תלוש דינו כבגד, תוך שהם שוללים את טעמי האוסרים".

ע"כ.
 
אליבא דאמת מבואר בכל הראשונים שהפא"נ היתה מכוסה (וכפי שכתב כאן

כבר הפרכתי כל דבריו (כאן באמצע התגובה בד"ה "כבר ראיתי את דבריו בעבר"), ובסוף מפני "נפלה ואתי לאתויי" הואיל להסכים בעל כרחו עם הביאור הנ"ל הנדפס בהקדמת ספר חן וכבוד (כמובן בעילום שם כי הס מלהזכירו). אבל גם לאחר שראה את הארץ המובטחת לא נכנס אליה, והמשיך להתעקש משום מה שאליבא דכל הראשונים הפאה היתה מכוסה, והמציא שמדברי הש"ג מוכח שצריך מקור להתיר (?) ובפרט שיש מקור לאסור (??) וצ"ע.
 
וכל אותם 'אחרונים' שהתירו נסמכו על השלט"ג שהבין שהפא"נ של הש"ס היתה מגולה

כפי שהובא לעיל בתחילת הביאור, הנדון של היתר או איסור פאה נכרית לא נשען על סוגיות הגמ' כלל, דגם אם תאמר שאין ראיה להיתר, בוודאי אין ראיה לאסור, בוודאי שלא יותר ממטפחת, שמפורש איסורה בגמ' כנ"ל, ברמב"ם ובשו"ע, ובכל זאת היום מקילים בטענה שדת יהודית משתנה לפי הזמן והמקום כדתירץ בשו"ת יביע אומר חלק ד' אה"ע סי' ג', או שדוחקים ברמב"ם דאיירי במטפחת שקופה, שהוכיחו האחרונים שאין זה נכון אליבא דאמת, וגם לא יועיל לתרץ, כי גם לדעת הב"ח שמדובר במטפחת שקופה, עדיין יש חובה ברדיד ככל הנשים משום דת יהודית, ואם אין הכיסוי ככל הנשים, הרי היא עוברת על דת. וזה לשונו באה"ע (סי' קט"ו): "נראה דפירש קלתה היא מטפחת שיש בה נקבים כנקבי הסל כמו הסבכות, ואפילו הכי כיון שאין עליה רדיד, פירוש צעיף ככל הנשים, תצא בלא כתובה". ואם לא היתה הקפידא אלא שהמטפחת תהיה אטומה, הרי די במטפחת אטומה, ולפלוג וליתני בדידה, דמדין דת יהודית בעינן מטפחת ללא נקבים, ועל מה הדגיש 'ככל הנשים'. אלא ודאי דבעינן רדיד ככל הנשים כדכתב הב"ח.

ורוב הפוסקים המתירים והאוסרים פאה לא פלפלו בסוגיות הגמ' אלא דנו בטעמים לאסור ולהתיר, משום מראית העין, דת יהודית, בחוקותיהם, הרהור, חרם, מנהג, וכדו'.
 
וחשבתי לעצמי, שאם כן, יתכן שגם מש"כ בדף סד: שיוצאה בפאה נכרית, למה לא לפרש שהכוונה לאשה שאין לה שערות ולכן שמה שיער (בכדי שלא תתגנה על בעלה), וכמובן שעל זה שמה כיסוי כדת וכדין.

המתירים פאה יכולים לדחוק לשיטתם לפי ביאור הרמב"ם שפאה היא תכשיט בעלמא ולא כדכתבו ראשונים שהיא תחליף לשיער לבן או לשיער דליל, אבל המעיין הישר לא יסבול זאת, שהרי העיקר חסר מן הספר, והיכן איתא בדברי הרמב"ם שאשה יכולה לכסות ראשה עם פאה, וגם תולדות עם ישראל גלויים לפנינו, והמנהג החל לפני 500 שנה ולא יותר, ומאז החל הפולמוס הגדול.

וכן מה דאיתא בגמ' "חצר" הם מוכיחים דאיירי בחצר הרבים ולא בחצר היחיד, שהרי חצר היחיד אינה צריכה עירוב חצרות, ושם איירי בחצר שאינה מעורבת. ובחצר הרבים חייבת לכסות ראשה.

אבל אליבא דאמת גם לדברי הראשונים יש לפרש שהתחליף לפאה לא היה מכוסה ברשות הרבים אלא גלוי לגמרי, כצמה קלועה שיצאה חוץ לכיסוי, ובכך היתה האשה בעלת המום נדמית כשאר הנשים ללא שינוי כלל ועיקר, שכל הנשים היו עם צמה.

וגם לדברי הרמב"ם שהוא תכשיט, תתבאר הפאה כתוספת שיער ועיבוי הצמה שהוא היה עיקר הקישוט בזמן ההוא, וכן עוד הרבה מקורות יתבארו לפי זה כמין חומר וכפי שהבאתי באריכות בתגובות הקודמות.
 
עתה נעבור לפאה- אם בגמ' ובראשונים כתוב להדיא דמותר לצאת עם פאה שמכוסה עם סבכה, ממילא כתוב כאן, שפאה שווה למטפחת, כי גם במטפחת הצריכו סבכה ע"ג, הה"נ בפאה, הצריכו סבכה ע"ג, מדין דת יהודית

זו היתה טענת אוסרי הפאה הראשונים, דמה לי מטפחת שצריכה עליה רדיד, כך גם פאה, דלא עדיפה ממטפחת. וכן כתב חתם סופר בשם אוסרי הפאה הראשונים, באר שבע ויעב"ץ: "אבל פאה נכרית לא עדיף מקלתה דאסור כדאיתא בפרק המדיר".

ואמנם תשובה מאהבה ניסה לדחות דלא בעינן כלי בתוך כלי, אבל כפי שהוכחתי לעיל, דברי הרמב"ם מעוגנים היטב בתלמוד בבלי וירושלמי, דקלתה / קפליטין הוא מטפחת, הוא כיפה של צמר, ובגמ' איתא שמצד דת יהודית צריך עליה עוד כיסוי, והוא סבכה, והרמב"ם לפי מנהג מקומו נקט רדיד.

וזה לשון הבאר שבע, האוסר הראשון והעיקרי (שהעתיק את דברי מהר"י קצנלנבוגן שקדם לו): "אע"פ שמכוסה במטפחת דעביד ביחוד לכיסוי השיער, וגם הוא כיסוי מעליא שהוא מכסה לגמרי השערות, אפי' הכי לא סגי, משום דשני כיסויים גמורים בעינן, ודעבידי ביחוד לכיסוי השיער, כמטפחת או סבכה והדומה לה, ועל המטפחת רדיד". ולכן פירש את המשנה בשבת שמדובר בפאה נכרית מכוסה, כי לשיטתו צריך שני כיסויים, ואין נפק"מ בין מטפחת לפאה.

וממילא אי אפשר לעשות "פלגינן דיבורא" בשיטתם, ולהביא היום ראיה מהם שהפאה אסורה ללא רדיד עליה, ומאידך להתיר לבישת מטפחת שאין עליה רדיד, דלא כדבריהם, ובפרט במטפחות המצויות כיום. ורוב אוסרי הפאה כתבו דברים חריפים בחומרת גילוי מקצת שערות. והיעב"ץ בספרו "מור וקציעה" (סי' ע"ה) אסר אף לרווקות ללכת בגילוי ראש, וכתב שצריכות ללבוש מטפחת. ובדומה לכך מצינו פוסקים נוספים שרגילים להביאם כאוסרים את הפאה, כמו ספר "משא מלך" שאסר מטפחת ממשי שחור שדומה לשערות האשה, ובעל "דברי חיים" מצאנז, שאסר גם הוא מטפחת כזו, ואסר גם את כל סוגי הכובעים (ובלשונו "מצנפת"), ועוד.

אבל אוסרי הפאה כיום (מצעירי הצאן מחברי ספרי ליקוטים כהנ"ל) מודעים היטב לגיחוך שבשיטה לאסור פאה בשם הפוסקים הקדמונים שאסרו גם מטפחת, דא"כ כיצד נתיר מטפחת בחדא מחתא, ולכן הם מצטטים בהתלהבות את הפוסקים שדחו את הפוסקים האוסרים, "הנה הדברים האלה אין הדעת סובלתן, לומר ששיער האשה צריך כלי בתוך כלי, וצריך עיבוד לשמה דעביד ביחוד לשם כיסוי..."
 
במחילה, אבל זה שני דברים שלא קשורים, צריך ללבוש מטפחת, וצריך גם לכסות עמה את כל שערותיה.
מה שיש מיקילים בשני אצבעות וכד' על סמך פסקו של מרן הגרע"י, ואנן לא סבירא לן הכי (והארכתי בזה במקו"א) - זה בעיה בפני עצמה שצריך לעורר גם עליה, אך אינו קשור לעצם האיסור שיש בפאה נכרית.

רק תבהיר לציבור הקדוש ש"אנן" (דהיינו אברך צעיר שגילה את האור אתמול שלשום) חולק גם על הפוסקים המתירים פאה וסוברים דהוי כיסוי מצויין ומהודר, וחולק גם על הפוסקים האוסרים פאה, מפני שהם מתירים גילוי שתי אצבעות "וזו בעיה בפני עצמה שצריך לעורר גם עליה" (שמעתם, בפורום מורשת מרן צריך לעורר נגד פסק מרן...)

והציבור הקדוש יחליט אם הולך אחר פסקי מרן הגר"ש משאש, או פסקי מרן הגר"ע יוסף, או פסקי הרב אהרן כהן שחולק על כולם...

בכל אופן, העובדה שמטפחת מגלה שערות היא עובדה מוגמרת ומצויה אצל נשות ישראל, אמנם יש פטנטים ויש סרטים נדבקים, ואפשר גם להלביש דלעת על הראש, אבל מה שרלוונטי לדינא הוא מה שנשות ישראל נוהגות בפועל ולא איזה מציאות דמיונית ש"יכולה להיות".

ולכן הפוסקים התייחסו למציאות העכשווית, הגר"ש משאש כתב שראה את נשות רבני ישראל ששליש ראשן מגולה, וכיסהו והתגלה, והגרב"צ אבא שאול אמר שעדיף מטפחת באופן עקרוני, אבל לפי המציאות עדיף פאה, וכך הביא הרב דוד קורן בשם בנו הגאון רבי אליהו אבא שאול זצ"ל, "באופן כללי סבר אבי שמטפחת עדיפה, אבל כיון שיש נשים שיוצאות להן שערות מהמטפחת, העדיף אבי את הפאה והנהיג בביתו ללבוש פאה נכרית, שזה כיסוי יותר טוב, וכך הורה לנשים אחרות".

וכן בדרשתו (שתמליל ממנה הובא בספר תפארת אבות חלק שישי), אמר: "ופאה עדיף, שהיא מכסה את כל הראש. ולא נקראת הולכת וראשה פרוע, כך משמע מהרמ"א. ואפילו שיש חולקים, אנחנו פוסקים כמו השו"ע והרמ"א".

ועוד, "מי שלמד כתובות יודע שלפי דת יהודית צריכה שני כיסויים, אבל הציבור חלש... הדין הוא: מי שמכסה במטפחת, יותר טוב. אבל זה רק אם מכסה הכל".

ועוד שם: "תורף דעתו: שמבחינת 'דת יהודית' הרי שפאה היא כיסוי ראש גמור, לפי שהדבר תלוי ב'מנהג שנהגו בנות ישראל' (רמב"ם הלכות אישות פרק כ"ד הלכה י"ב), והיה אומר שכן דעת מרן ראש הישיבה הגאון רבי עזרא עטיה זצ"ל".
 
כאשר התבאר מדברי הראשונים והאחרונים שטעם חיוב כיסוי הראש הוא מצד פריצות ואינו 'גזירת הכתוב'

לא מיניה ולא מקצתיה. ואין טעם לחזור כאן על דברים שכתבתי כאן באריכות.

רק מה שאתה נוקט "דברי הראשונים והאחרונים" כביכול מדובר בהררי ראשונים, צריך להזכיר לקורא שאין לזה זכר בחז"ל, ומדברי רש"י מוכח שזהו מנהג ישראל המוזכר בתורה כעין גזירת הכתוב וכן כתב ה"חסד לאברהם" שהוא כמעט היחיד מבין הפוסקים האוסרים פאה שנקט שזהו טעם התורה, ונמצא לשון כזה רק בריטב"א שהעתיק מרש"י ואינו אלא מהדורא קמא דרש"י שמחק, ובתרומת הדשן שלשיטתו בדעת הרמב"ם אין זה דאורייתא כלל, ובפסקי הרי"ד. אלה היחידים מכלל כל הראשונים על הש"ס.

כמו כן ביארתי שכאשר הריטב"א כתב "פריצות הוא לאשה", אין כוונתו שמראה השיער גורם הרהור אלא שזוהי פריצת גדר, וכדכתב הריטב"א במסכת גיטין (דף מ"ה) "פריצות הוא לאשה כשהיא רגילה בנדרים ומטעמא דפריצות אמרו שלא יהא יכול להחזירה", ופשוט שאין שום קשר בין נדרים לבין הרהורים, ואין חסרון בצניעות לאשה הרגילה בנדרים. אלא משמעות המילה פריצות היא פריצת גדר, וכמו בגמ' בעירובין (דף ס"ד) "שבנות ישראל פרוצות בכשפים", והיינו שפרצו גדר בזה, וכך הבין הריטב"א בגמ' דידן שאם ניוול ובושה הוא לה, ממילא משמע שכל הנשים היו מכסות ראשיהן, ואשה המגלה ראשה היא פורצת גדר.
 
זו היתה טענת אוסרי הפאה הראשונים, דמה לי מטפחת שצריכה עליה רדיד, כך גם פאה, דלא עדיפה ממטפחת. וכן כתב חתם סופר בשם אוסרי הפאה הראשונים, באר שבע ויעב"ץ: "אבל פאה נכרית לא עדיף מקלתה דאסור כדאיתא בפרק המדיר".
כוונתי היתה בגדר "אפילו תימא" "ולא מבעיא".
והיינו- ממ"נ, אם בעינן ב' כיסויים ולכן הצריכו סבכה על הפאה, א"כ הה"נ על מטפחת בעי ב' כיסויים ואם האידנא אתה לא מצריך כיסוי שני על מטפחת הה"נ על פאה, דהשוו בגמ' לפי מהלך זה.
ואם- הולכים במהלך שלא צריך ב' כיסויים, עדיין יש לנו ראיה דפאה שמה כיסוי, דהא הסבכה שע"ג היה ניכר דרכה הפאה, דעל כרחך הפאה שמה כיסוי לדאו' ומה שהצריכו סבכה הוא מדין דת יהודית דרבנן להיכרא, ולכן- זה יותר קל כיון שזה רק "דת יהודית" להיכרא, א"כ כשהמנהג האידנא בלא הכיסוי השני שפיר דמי, [ובפרט מדברי הר"ם אלאשקר מוכח דהרבה יותר קל הפאה המגולה האידנא מצד המנהג, דהא מה שהר"ם אלאשקר התיר הוא הרבה יותר חמור ממה שאנו עוסקים, דהוא אזיל במקרה שיותר קרוב לדאו' ולדת משה, ואעפ"כ התיר מצד המנהג, ממילא כ"ש לנו שנוהגים האידנא בלי סבכה.
 
חוץ שהשיער היה מכוסה – גם הפא"נ היתה מכוסה [ומחוץ לכיסוי היה בליטה עקב הפא"נ ועי"ז נראה כאילו יש לה שיער תחתיו ואינה בעלת מום], כן מפורש בכל הראשונים

רק "שכחת" את דברי התוספות במסכת שבת (סד:) דמחכו עלה, ומבואר שהפאה היתה מגולה לחלוטין, ומפני זה היה חשש דמחכו עלה.

וכן בחידושי רבינו פרחיה ב"ר ניסים כתב שילדה לא תצא בפאה נכרית של זקנה, כי תתבייש מחברותיה.

וכן משמע מהרמב"ם (הלכות שבת פרק י"ט הלכה ז') שאסר לצאת בפאה בשבת שמא תיפול מראשה או תראה לחברתה, ומשמע שביום חול מותר, ומלשונו "שתראה בעלת שיער הרבה" או מלשונו בפירוש המשניות "שיער נאה... שתתקשט בשיער" (וכעין זה מובא עוד בראשונים) משמע שהיה השיער גלוי, כי תחת הכיסוי אין צורך בשיער נאה וגם אין הפרש בין מעט להרבה. וכן הטעם שאסר לצאת בשבת הוא שמא תפול הפאה מראשה או שמא תשלוף ותראה לחברתה (שחשש זה שייך גם בתכשיטים מגולים שהזכיר שם), ואם מדובר בפאה המכוסה בסבכה הקשורה על ראשה, לא יתכן שתפול מראשה. וגם אין לומר שחשש שתפול הסבכה מראשה יחד עם הפאה, שהרי כתב להתיר דברים הקשורים לסבכה מחמת שאין חשש שיפלו.

וכפי שכתבתי לעיל, הביאור שהניחה "שיער נאה והרבה" מתחת לכיסוי כדי שתהיה "בליטה", הוא ביאור מופרך לגמרי, ובמקום להשקיע כסף בשיער יקר היתה יכולה לקפל את הכיסוי כמה פעמים, ויתן לה את אותו הנפח הדרוש (עיין ערך נשים בזמננו שנראות כמו טבחיות עם הר של כיסויים על ראשן).
 
ואם- הולכים במהלך שלא צריך ב' כיסויים, עדיין יש לנו ראיה דפאה שמה כיסוי, דהא הסבכה שע"ג היה ניכר דרכה הפאה, דעל כרחך הפאה שמה כיסוי לדאו' ומה שהצריכו סבכה הוא מדין דת יהודית דרבנן להיכרא, ולכן- זה יותר קל כיון שזה רק "דת יהודית" להיכרא, א"כ כשהמנהג האידנא בלא הכיסוי השני שפיר דמי, [ובפרט מדברי הר"ם אלאשקר מוכח דהרבה יותר קל הפאה המגולה האידנא מצד המנהג, דהא מה שהר"ם אלאשקר התיר הוא הרבה יותר חמור ממה שאנו עוסקים, דהוא אזיל במקרה שיותר קרוב לדאו' ולדת משה, ואעפ"כ התיר מצד המנהג, ממילא כ"ש לנו שנוהגים האידנא בלי סבכה.

עדיין הוא יוכל לטעון שכשם שעל השיער חבשו כיפת צמר תחת הסבכה, כך על הפאה חבשו כיפת צמר תחת הסבכה, ואין זו ראיה מוחלטת אלא לשיטת הבאר שבע שהפאה היתה תחת הסבכה.

ומה שמהר"ם אלשקר התיר שיער, עליך לדעת שגם בעל "שלטי הגיבורים" חי סמוך לתקופתו (כמה עשרות שנים אחריו) ושניהם נחשבים מ"גדולי האחרונים".

אבל אתה צודק שיש מדבריו ששייכים בנדון דידן, בפרט מה שכתב:

"דבר שדרכו להיות מגולה דלבו גס ביה מותר, ואפי' לק"ש, כדפרישית, וכן כתבו המפרשים ז"ל, וכן כתב ראבי"ה ז"ל, כל אלו שהזכרנו לערוה דוקא בדבר שאין רגילות להגלות, אבל בתולה הרגילה בגילוי השער לא חיישינן דליכא הרהור, וכן הסכים בעל המרדכי והרא"ש ז"ל והכל כפי המנהגות והמקומות...

ואלא מעתה לפי דרכם שיער גבות עיניה נמי היה להם לאסור, דשיער קרייה רחמנא נמי, דכתיב יגלח את כל שערו את ראשו ואת זקנו ואת גבות עיניו וגו', וכל שכן פניה ידיה ורגליה דהוה להו נמי למיסרן, ומאי שנא אותו שיער, ואי משום דדרכן להיות מגולין, האי נמי דרכו להיות מגולה. ואי לא איירו אלא באשת איש ובמסתכל ומתכוין ליהנות, אטו באשת איש וברשיעי עסקינן? ובבירור אמרו זכרונם לברכה, דאפילו באצבע קטנה אסור להסתכל, ואפילו בבגדי צבעונין שלה נמי אסור, וכל שכן בשערה, דת"ר ונשמרת מכל דבר רע שלא יסתכל אדם באשה נאה ואפילו פנויה, באשת איש ואפילו מכוערת, ולא בבגדי צבע של אשה וכו', ואמר רב יהודה אמר שמואל ואפי' שטוחין ומונחין על גבי הכותל. אלא שדברים אלו בטלין הם, דלית בהו מששא כלל".

וכמה לא חלי ולא מרגיש האי גברא דקאמר לה להאי מילתא, דכיון שנהגו לגלותו מימי עולם ומשנים קדמוניות ברוב תפוצות הגולה שתחת יד ישמעאל ואין בידו למחות, איך עלה בלבו לאוסרו? ואף אם היה אסור, דאפילו באיסורא דאורייתא אמרינן הנח להם לישראל מוטב שיהו שוגגין ואל יהו מזידין, כדאסיקנא בביצה פרק המביא... והשתא אם בדאוריתא ובדרבנן אמרינן הנח להם, כל שכן בדבר המותר שנהגו בו היתר, שכל המוכיחן בזה לא בדעת ידבר, ונמצא מכשילן ח"ו, ועתיד ליתן את הדין... ובכמה וכמה דברים הקילו רבותינו ז"ל כדי שלא תתגנה האשה על בעלה. ואין צורך באורך".
 
מה שמהר"ם אלשקר התיר שיער, עליך לדעת שגם בעל "שלטי הגיבורים" חי סמוך לתקופתו (כמה עשרות שנים אחריו) ושניהם נחשבים מ"גדולי האחרונים".
כתבתי זאת בהמשך דברי, שהם היו באותו דור [לקראת סוף הדברים שלי באחד השרשורים]
 
סטָטוּס
סגור לתגובות נוספות.
חזור
חלק עליון